Vakantie Kreta

Iedereen kent natuurlijk de Samariakloof en wellicht ook de Imbroskloof op Kreta. Onbekender maar zeker zo mooi is de Sarakinaskloof. De Sarakinaskloof is een prachtige, avontuurlijke kloof om te bewandelen. Gedurende het hele jaar stroomt er (soms kolkend) water waardoor deze kloof prachtige groene natuur en indrukwekkende rotsformaties heeft. Naast klimmen en klauteren, kan het dan ook gebeuren dat je moet zwemmen. De Sarakinaskloof bevindt zich op 6 kilometer ten noorden van het gezellige dorpje Mirtos in het zuiden van Kreta.

Wandelperiode: Juli, augustus en september. In deze maanden staat het water in de kloof op zijn laagst.

Niveau: Zwaar, uitdagend, avontuurlijk.

Bewegwijzering aanwezig in de kloof: Ja.

Kindvriendelijk: Voor kinderen jonger dan 7 jaar kan deze kloof te avontuurlijk zijn i.v.m. zwemmen en het overbruggen van grote afstanden bij de rotsformaties.

Voorbereiding: Water, goede sandalen (i.v.m. het stromende water liever geen wandelschoenen), fototoestel, zwemkleding en/of snel drogende kleding, snack.

Beginpunt Sarakinaskloof: Mithi.

Vanaf Mirtos 10 minuten rijden met de auto in noordelijke richting (richting Heraklion). Je komt dan borden langs de weg tegen met daarop Sarakino gorge. Als je vanuit de richting Heraklion komt, vind je geen borden langs de weg. Je wandelt en klautert door water, langs kleine watervallen en de prachtige natuur met rotsen naar beneden. Volg de borden in de kloof, je kunt niet anders. Na 3,8 kilometer kom je uit bij de watercentrale van Mithi. Dit is één van de eindpunten van deze prachtige wandeling door de kloof. Heb je nog energie over en wil je meer van deze kloof zien? Kies dan voor de wandeling door de kloof met als eindpunt het gezellige dorpje Mirtos, dan kan je bij de Watercentrale even uitrusten en lunchen aan de picknick tafel. Vanaf hier is het nog gemiddeld 8 kilometer bergafwaarts wandelen.

Klimmen en klauteren

Echter, de wandelroute in de kloof beloofd weer wat klim- en klauterwerk. Vanaf de watercentrale van Mithi steek je de weg over naar de rivier die zeker in het hoogseizoen droog staat. Je blijft de rivier volgen en zult merken dat de natuur veranderd van bamboe naar een prachtig naaldbos. Ook nader je ondertussen enkele watervallen. Na verloop van tijd nader je een smaller gedeelte in de kloof. Het smalste punt is slechts 1,7 meter. Hier loont het zeker om ook omhoog te kijken, je zal je heel klein voelen door de rotswanden.

Na dit smalle stuk wordt het dieper in de kloof en moet je een klein stukje zwemmen. Hier is het gemiddeld 2 meter diep, dus je kan echt niet wandelend door deze waterpoel. Nu ben je bijna aan het einde van deze prachtige kloof. Als je vervolgens doorwandeld richting de zee, kom je net naast het dorpje Mirtos uit. Voor een heerlijke maaltijd en om weer even bij te komen van deze indrukwekkende wandeling kan je het beste doorwandelen richting de gezellige en rustige boulevard van Mirtos.

Je kan dus een tweetal eindpunten kiezen voor deze wandeling, de watercentrale van Mithi of het dorpje Mirtos.

Eindpunt: Watercentrale van Mithi.

Wandeltijd: Gemiddeld 2,5 uur.

Wandelafstand in de kloof: circa 3,8 kilometer. U kunt over de weg terug wandelen naar het beginpunt.

Eindpunt: Mirtos.

Wandeltijd: Gemiddeld 7 uur.

Wandelafstand: 12 kilometer.

Sarakinaskloof: Verkorte versie

Goed om te weten is dat je ook de auto, zonder kosten, kan parkeren bij de watercentrale van Mithi (net buiten Mithi). Vanaf hier loop je circa 1 kilometer en dan bevind je je midden in deze indrukwekkende kloof! Zo kan je een mooi stuk van deze indrukwekkende kloof bekijken. Vanaf dit punt is het overigens ook mogelijk om omhoog te wandelen richting het dorpje Mithi. Je hoeft niet bang te zijn voor grote groepen tegemoetkomende wandelaars, aangezien deze kloof niet bekend is onder het grote publiek. Alleen de echte wandelfanaten en natuurliefhebbers weten de Sarakinaskloof te vinden.