Vakantie Kreta

In het zuiden van Kreta, vlakbij het bekende Matala en het mooie Kali Limines vind je de Agiofarago kloof. Aan het eind van deze kloof vind je een van de mooiste stranden van Kreta; Het Agiofarago strand. Agiofarago betekent Heilige Kloof.  Deze naam heeft het gekregen door de heremieten die er vroeger in afzondering woonden.

Het strand ligt zoals al genoemd aan de uitgang van de gelijknamige kloof, dus om het strand van Agiofarago te bereiken moet je de kloof bedwingen. Geen straf want de wandeling door de kloof, tussen de verticale wanden, is adembenemend. De plek is geïsoleerd, wild en ruig. Onderweg zie je o.a. de grote grotten waar kluizenaars woonden, evenals de kapel van St. Antonius, met daarbij een put met drinkwater. Onderweg zie je ook touwen hangen voor abseilers en ankers voor klimmers.

Fantastisch uitzicht

Het strand van Agiofarago is een van de beste in Zuid-Kreta, met kristalhelder blauw water en fijne kiezelstenen. Het water is meestal koud, net als in de rest van Zuid-Kreta en het water wordt snel dieper. Verticale kliffen omringen het strand en creëren een mooie omgeving. Als je er  toe in staat bent, het is namelijk niet eenvoudig, dan kan je de kliffen in het oosten beklimmen. Het uitzicht vanaf de top is daar fantastisch.

Ten zuidoosten van het strand ligt een verborgen meer, genaamd Vourvoulitis. Het is een zinkgat dat via ondergrondse gangen is verbonden met de open zee. Kom niet in de buurt van het meer, het is buitengewoon gevaarlijk. Ten westen van het strand is een prachtige boog gevormd, waaronder je kunt zwemmen.

Hoewel het strand van Agiofarago geschikt zou zijn voor nudisme, is het verboden, aangezien er hier nog veel asceten zijn die een kloosterleven leiden. Ook kamperen is hier verboden.

In de zomer kan de temperatuur behoorlijk hoog zijn (30-40 C), dus halverwege de dag kan je de wandeling van en naar het strand beter niet meer doen. Verstandiger is het om de kloof vroeg in de ochtend of laat in de middag te “bedwingen”. In de winter is het makkelijker door de veel lagere temperaturen dan in de zomer

Hoe kom je bij Agiofarago?

Om met de auto naar Agiofarago te komen, zijn er twee opties, een vanuit het oosten en meer specifiek vanuit Kali Limenes, waar de weg zich de laatste 5 kilometer in een slechte staat bevindt (onverharde weg) en de tweede keuze vanuit het noorden, richting het Odigitria-klooster, en dan weer over een onverharde weg. De afstand is ongeveer hetzelfde maar de weg is zeker in een betere staat. Hou er wel rekening mee dat als je een auto hebt gehuurd dat deze over het algemeen niet is verzekerd op onverharde wegen.

Je vervolgt je route in het kleine dal tot je op een doodlopende weg komt. Daar kan je je auto parkeren op de grote parkeerplaats. Wees voorzichtig! Laat je auto niet achter in de schaduw van een paar bomen. De geiten in het gebied klimmen namelijk op het dak om de bladeren van de bomen te pakken te krijgen. Tot slot zal je nog een half uurtje door de kloof moeten lopen om bij het strand te komen. Al met al een aardige exercitie maar de beloning zal de moeite waard zijn!

Tekst en foto’s: All over Greece

Wil jij naar de Agiofarago kloof?