Vakantie Kreta

Balos is een wereldwijd bekende lagune met exotisch wit strandzand en schoon kristalhelder turkoois water. Het is waarschijnlijk een van de beroemdste bezienswaardigheden van Kreta en een van de meest exotische bestemmingen. De beroemde lagune ligt 56 km ten noordwesten van Chania en 17 km ten noordwesten van Kissamos.

De lagune wordt gevormd door de nabijheid tussen het Gramvousa-schiereiland en Kaap Tigani, een groot vierkant stuk grond dat recht tegenover het Balos-strand ligt. De natuurlijke schoonheid van Balos omvat een grote verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren die uniek zijn in dit deel van de wereld. Meer specifiek zijn er ongeveer 400 plantensoorten geregistreerd, waarvan 25 inheems op Kreta en 3 alleen in het gebied van Balos. Een belangrijk onderscheidend vermogen van de lagune is de seizoensgebonden fluctuatie van de zeespiegel en het zoutgehalte.

Gramvousa

Tegenover de Balos-lagune liggen twee kleine eilanden, Gramvousa en het wilde Gramvousa. De eerste is vrij klein en rotsachtig, de andere is veel groter en heeft een kasteel gebouwd door de Venetianen in 1584. Dit kasteel is eerst gebruikt door de Venetianen en later door de lokale bevolking bij de revoluties tegen de Turken. Als je daarheen gaat, is het een must om het kasteel te bezoeken vanwege zijn geschiedenis, maar ook vanwege het uitzicht. Vanaf het kasteel is het uitzicht werkelijk geweldig!

Natuur bij Balos

Bovendien herbergt het strand van Balos een groot aantal vogels die in het gebied verblijven. Tevens zijn er vele soorten die hier kort migreren, aangezien deze plek een tussenstop is tijdens de trekperiode. De grotten van het gebied dienen als nesten voor slechtvalken, aalscholvers en aalscholvers. Balos is ook een reservaat voor de beschermde mediterrane zeehond. Ook de Caretta-Caretta zeeschildpad bezoekt geregeld de kust om zichzelf te voeden en zijn eieren te leggen.

Alles hierboven maakt de lagune van Balos tot een natuurreservaat van grote ecologische waarde en zeldzame natuurlijke schoonheid. Het is al jaren geclaimd als Natura 2000-gebied. Het is dan ook een strikt beschermd gebied, zoals veel andere plaatsen op Kreta.

Hoe kom je op Balos?

Er zijn drie manieren om Balos te bereiken. De eerste is met de boot vanuit de haven van Kissamos (alleen in het seizoen). Voordeel hiervan is dat deze je ook naar het eiland Gramvousa brengt. De tweede mogelijkheid is met de auto, maar de laatste 8 kilometer is een onverharde weg . Als je auto geen 4×4 “all road” is, is deze manier zeer af te raden. Ook is je auto vrijwel nooit verzekerd op deze moeilijk begaanbare en gevaarlijke weg. Je moet ook ongeveer 30 minuten lopen om de lagune te bereiken. Dit omdat de parkeerplaats op de heuvel ligt, maar het uitzicht vanaf daar is geweldig. De derde en meest opwindende manier om het strand te bereiken is vanuit Kaliviani. Hiervoor zal je drie uur moeten wandelen door het ruige en droge landschap van Gramvousa en Platyskinos.

Balos is in de zomer vaak overvol. Dus als je niet van drukte houdt, vermijd dan het strand in juli en augustus. Of kom ’s ochtends heel vroeg naar Balos.

Credits tekst: All over Greece

Kijk hier voor meer stranden op Kreta.