Vakantie Kreta

Domata is een prachtig en ongerept strand van zeldzame natuurlijke schoonheid op Kreta. Het ligt ongeveer 70 km ten zuiden van de stad Chania, tussen Sougia en Agia Roumeli. Dit uitgestrekte strand is gevormd bij de uitgang van de wilde kloof van Klados. Het is een uniek dicht landschap met scherpe kliffen van samengeklonterde rotsen die op daken lijken. Het strand heeft fijne kristalheldere kiezelstenen en blauw water. Als je het zand graaft, vind je misschien zelfs vers water. Domata heeft eigenlijk twee grote stranden die door een cluster van rotsen worden gescheiden. Het eerste strand wordt doorkruist door het E4-pad, terwijl het tweede en kleinere, dat als mooier wordt beschouwd, alleen toegankelijk is per boot of door te zwemmen.

Het strand is niet georganiseerd, dus als je besluit het te bezoeken, moet je alle benodigdheden meenemen. Je hoeft geen parasol mee te nemen, want er zijn pijnbomen die vlakbij het strand staan ​​en voor natuurlijke schaduw zorgen. Domata is een afgelegen strand en ongetwijfeld een van de meest onbekende stranden van Griekenland. Het strand wordt door zo weinig mensen bereikt dat je het waarschijnlijk allemaal voor jezelf zal hebben, vooral buiten het hoogseizoen. Dit feit maakt het een ideale plek voor naturisten en kampeerders.

Route naar het strand.

De gemakkelijkste manier is om bij het strand te komen, is in Agia Roumeli een boot te huren en je daar te brengen. Een tweede optie is door de Klados-kloof over te steken. Dit is echter af te raden zonder een gids, aangezien dit een van de meest ruige en gevaarlijke kloven van Kreta is. En de derde optie is door over het E4-kustpad te lopen dat vanaf het strand loopt vanaf Agia Roumeli of Sougia. Dit pad is uitsluitend voor ervaren wandelaars, omdat het erg vermoeiend is, aangezien de route bergopwaarts tot 700 meter reikt. Ook deze route is buitengewoon gevaarlijk, omdat je enkele uren langs de rand van een klif moet lopen.

Tekst en foto: All over Greece