Vakantie Kreta

Vlak bij het gezellige Matala vind je het mooie strand van Kommos bij het dorpje Pitsidia. Het strand hier is werkelijk waar schitterend en ook behoorlijk groot. Kommos (of Komos) is in feite het meest zuidelijke en meest geïsoleerde deel van het enorme strand van Mesara Bay. Het is een lang stuk – meer dan 2 km lang en tot 40 meter breed – van diep goudkleurig zand met daarachter natuurlijke duinen en kliffen met tamarisk-bomen. Aan de zuidkant is er een taverne, op korte loopafstand van de beroemde archeologische vindplaats. Hier vind je naast de parasols en ligbedden ook toiletten en een douche. Richting het noordelijke uiteinde van het strand is de zeebodem rotsplateau, maar aan de kant van de taverne is het zanderig. De zandkwaliteit is goed en het strand is erg schoon; als je van snorkelen houdt, zijn er veel vissen te zien.

Kommos wordt ook algemeen beschouwd als het beste naaktstrand van Kreta. Het naturistengedeelte van dit strand begint net ten noorden van de archeologische ruïnes en is meer dan een halve kilometer lang. Er is wat schaduw onder de bomen aan de achterkant van het strand. Er is genoeg ruimte voor iedereen, zelfs in het weekend wanneer het over het algemeen wat drukker is. Als je trek krijgt dan is “The Cakeman” die je heerlijke zelfgemaakte taarten en koffie brengen. Als afsluiting van de dag is het een aanrader om te gaan eten bij Fish Taverne Vrahos. Je hebt hier een geweldig uitzicht over het strand en de baai.

Caretta Caretta

Degenen die het strand bezoeken, moeten zich ervan bewust zijn dat het strand niet alleen voor hen is, maar ook een neststrand voor de onechte karetschildpad (Caretta caretta) en elk jaar wordt gecontroleerd door Archelon, de Sea Turtle Protection Society of Greece. Nesten mogen niet worden verstoord, en jonge schildpadden mogen niet worden “geholpen” naar de zee (het is essentieel voor hun ontwikkeling dat ze hun eigen weg vinden). Mochten ze per ongeluk overdag tevoorschijn komen dan kan je wel helpen om ze schaduw te bieden op weg naar de zee. In het bijzonder mag het strand tijdens het broedseizoen niet ‘s nachts worden bezocht. En zoals bij alle stranden, mag er geen afval achterblijven – attente toeristen laten alleen voetafdrukken achter in het zand.

Accommodatie tip bij Kommos:

Irene Komos

Irene Komos ligt tussen Pitsidia en Matala, op 800 meter van het strand van Komos en wordt omgeven door een grote tuin met bomen en bloemen. Het beschikt over accommodatie met eigen kookgelegenheid en rechtstreeks of zijdelings uitzicht op de Libische Zee.

Alle appartementen van Irene Komos zijn voorzien van airconditioning en komen uit op een balkon. Ze hebben allemaal een kitchenette met een mini-koelkast en kookplaten om zelf een ontbijt of een lichte maaltijd te bereiden. WiFi is gratis beschikbaar.

Meer informatie? Kijk hier!