Vakantie Kreta

Een van de onbekendere pareltjes van Kreta is Spilies Beach. Dit strand is voor de meeste mensen onbekend maar mag je eigenlijk niet missen tijdens je vakantie op Kreta. Spilies Beach heeft een kiezelstand en is volledig georganiseerd. Je vindt er ligbedden, parasols, toiletten en ook zowel een taverne als een strandbar. Ondanks al deze faciliteiten is het strand zoals gezegd nog vrij onbekend bij het grote publiek. De locals weten het strand met name aan het einde van de dag wel goed te vinden wat ervoor zorgt dat het aan het eind van de dag toch nog behoorlijk druk kan worden.

Spilies Beach ligt in een kleine rotsachtige baai en wordt beschermd door verticale kliffen. Wat het strand mede zo mooi maakt zijn de prachtige spelonkachtige rotsen die het kleine strand in het westen beschermen. Net buiten het zicht, links en rechts van de baai, zijn er verschillende zeegrotten en rotsen met verbazingwekkende formaties. Deze grotten zijn erg belangrijk voor soorten zoals de bedreigde mediterrane monniksrob. Als je heel veel geluk hebt kan je deze mooie robben tegen komen tijdens het snorkelen of duiken in het heldere water bij de Spilies Beach.

Hoe kom je bij Spilies Beach?

Het strand van Spilies ligt op ruim 15 km van Rethymnon vlakbij Panormo.  Het is gemakkelijk om het strand van Spilies te vinden als je het eenmaal hebt gedaan. De niet heel zichtbare bewegwijzering maakt het de eerste keer echter vrij moeilijk. Als je vanuit Rethymno of Chania rijdt, kom je langs het strand van Skaleta, met zijn mooie kerk dicht bij de kust. Kort daarna passeer je het Ciao café en een Shell garage aan je linkerhand, dan twee Eko benzinestations, een aan elke kant van de weg, 300 meter verder.

Je moet naar de linkerkant oversteken. Om dit te doen, moet u de tweede afslag naar links nemen, aan de andere kant van het tankstation. Als je hierin rijdt, is er direct aan de rechterkant een afslag (naar rechts). Hier zie je het met de handgeschilderde bord ‘Spilies Beach’. Ga door het bos naar beneden tot je de parkeerplaats bereikt.

Als je vanuit de richting Heraklion, Bali en Panormo komt, is je herkenningspunt in eerste instantie het uitzicht aan de rechterkant bij de Geropotamos-brug. Vanaf daar is het 1 km naar de Eko-benzinestations. Je gaat hier naar rechts en dan weer scherp naar rechts. Met de bus kan ook (vanuit beide richtingen), je bus stopt dan bij het Eko-tankstation en vanaf daar is het vijf tot tien minuten lopen naar het strand.

Spilies beach is een van die perfecte stranden op Kreta waar je keer op keer naar terug zou kunnen komen. Het bestaat voornamelijk uit kleine kiezelstenen en is goed georganiseerd, met voldoende parasols en ligbedden. Als je uit de zon wilt blijven, is er voldoende schaduw in de natuurlijke grot aan de linker (west) kant van het strand.