Het strand van Preveli is een van de beroemdste stranden van Kreta en wordt elke zomer door duizenden bezoekers bezocht. Aan de oevers van de rivier is een grote hoeveelheid palmbomen te vinden, die het gebied een gevoel van Afrikaans landschap geven. De rivier vormt een groot meer van 1,5 km lang voordat het uitmondt in de zee en bevat het hele jaar door water. Je kunt langs de rivier wandelen, in de schaduw van palmbomen en andere bomen, en de prachtige kloof te beklimmen. Het zwemmen in de rivier zal zeker een aangename ervaring zijn. Het palmenbos werd volledig verbrand op 22-8-2010 als gevolg van een grote brand, maar kwam gelukkig in korte tijd vrijwel volledig terug.

Bij de uitgang van de rivier is een zandstrand gevormd met kiezelbodem en zeer koelwater. In het oostelijke deel van het strand is er een prachtige imposante rots, die eruitziet als de mast van een schip. Gelukkig is dit kleine paradijs nog niet erg georganiseerd, wel vind je er een leuk plekje om wat te eten en te drinken. Er is geen mogelijkheid om te overnachten. De laatste jaren waren er verschillende parasols en ligbedden voor zwemmers. Maar toen het beeld de exotische uitstraling van het strand vernietigde, werden ze weggehaald. Het beeld van de Afrikaanse oase bleef dus ongeschonden.

Het is ook zeker de moeite waard om een ​​waterfiets te huren voor een ritje op de rivier. Vanwege het beeld dat de ietwat ongewone omgeving geeft, is het strand een zeer populaire bestemming voor toeristen. Dit is al zo vanaf de jaren 1970. Toen kwamen en kampeerden hier vele hippies die hutten met gras en takken van palmbomen maakten. Dit ging zo door tot het einde van de jaren tachtig.

Hoe kom je bij het strand van Preveli?

 Je kan op drie manieren naar het strand, vanuit het westen of het oosten. De eerste manier is door van Plakias naar het Preveli-klooster te rijden (simpelweg de borden volgen). Anderhalve kilometer nadat je Kato Monastiri bent gepasseerd, stop je op een grote parkeerplaats, waar een pad begint dat naar het strand gaat. De parkeerplaats bevindt zich boven torenhoge verticale kliffen, ten westen van het strand. Daar kun je een aantal fantastische foto’s maken. Om van het strandpad af te komen, moet je ongeveer 15-20 minuten lopen. Dit is een uitdagende wandeling met het nodige klim en klauterwerk. Een beetje conditie is hierbij wel een vereiste.

Om dit te voorkomen, kan je ook de tweede manier kiezen en via de onverharde weg naar het nabijgelegen dorp Drymiskiano Amoudi rijden. Daar neem je de korte route naar Preveli en ben je in slechts 5 minuten lopen bij het strand. Je krijgt dan echter niet de kans om het adembenemende uitzicht te zien vanaf de hoge kliffen aan de westkant. De derde manier is de minst inspannende; met de boot vanuit Agia Galini of Plakias.