Home » Rethymnon » Bezienswaardigheden in Rethymnon » Preveli - Klooster

Het klooster van Preveli, een van de mooiste van Kreta!

Waar vindt u het klooster van Preveli?

U vindt het klooster van Preveli aan de zuidkust van Kreta. Wanneer u zelf aan deze kant van Kreta verblijft bijvoorbeeld in of nabij Frangokastello of Plakias dan kan u via de doorgaande de weg, grotendeels langs de kust, in noordoostelijke richting rijden in de richting van Spili. Vanuit Spili ziet u al snel de borden die u naar Preveli zullen leiden. Verblijft u aan de zuidoost kust van Kreta rij dan, via de grote doorgaande weg, via o.a. Agii Deka, Mires en Timbaki in de richting van Spili van hier uit is het weer de borden volgen richting het klooster van Preveli. Verblijft u in de buurt van Rethymnon in het noorden van Kreta, zak dan via de grote weg, door de bergen af naar Spili en volg van hier weer de borden naar Preveli. Zoals gezegd al vanaf een grote afstand verwijzen de borden naar het klooster van Preveli. Natuurlijk kunt u in plaats van zelf met een huurauto op pad gaan ook met een georganiseerde trip vanuit de reisorganisatie meegaan. Zo goed als alle reisorganisaties bieden, vanaf vrijwel elke verblijfplaats op Kreta, een bezoek aan Preveli aan in het excursieaanbod.

De geschiedenis van het klooster van Preveli

Het klooster van Preveli speelt al eeuwen lang een belangrijke rol in de geschiedenis van Kreta. Er zijn aanwijzingen dat, op de plaats waar omstreeks 1600 het klooster werd gebouwd, al sinds de 10de of 11de eeuw kerkelijke diensten werden gehouden. Ten tijden van de Ventiaanse bezetting in de 16de eeuw werd het klooster daadwerkelijk gesticht. Het klooster bestaat uit twee gebouwen, Piso Moni (het klooster op de achtergrond)ook wel het klooster van de heilige Johannes de Theoloog genoemd en Kato Moni (het lagere klooster, zie foto's hierboven), het klooster van de heilige Johannes de Doper. Dit laatste klooster is nu nog in gebruik.

Gedurende zowel de Turkse bezetting van Kreta als de Duitse bezetting van Kreta (in de tweede wereld oorlog) speelde het klooster van Preveli een belangrijke rol in het verzet. Tijdens de Turkse bezetting van Kreta zijn er twee in het oog springende verzetsdaden te melden waarin het Klooster een belangrijke rol speelde. In 1770 nam de abt van het klooster deel aan de zogenaamde Daskaloyiannis revolutie. Daskaloyiannis was een koopman/politicus en was afkomstig uit Anopolis in het zuidwesten van Kreta. Onder zijn bewind werden diverse streken in het noordoosten van Kreta heroverd op de Turken. Na een jaar strijd heroverden de Turken deze gebieden echter weer en werd Daskaloyiannis gevangen gezet, gefolterd en uiteindelijk gedood. Deze opstand begon met het hijsen van de Griekse vlag op de kerk, Agia Georgios, van Anopolis. De abt van het klooster van Preveli kopieerde deze verzetsdaad en sloot zich aan bij de opstandelingen. Ongeveer vijftig jaar later speelde een andere abt van het klooster opnieuw een belangrijk rol in het verzet. De abt Melchissedek Tsouderos leiden vanuit het klooster een nieuwe opstand tegen de Turkse bezetters. De mede door het klooster gefinancierde opstandelingen, de organisatie Filiki Etaireia, streden in een groot de van west Kreta tegen de Turken. Uit wraak voor de steun vanuit het klooster werd het klooster in 1822 door de Turken verwoest.

Tijdens de Tweede wereld oorlog speelde het, inmiddels weer opgebouwde, klooster van Preveli wederom een belangrijke rol in het verzet op Kreta. Vanuit het klooster werden diverse verzetsdaden georganiseerd waaronder het veilig naar geallieerd gebied transporteren van buitenlandse troepen. Zoals zo vaak herhaalde de geschiedenis zich ook dit keer en vonden er uit wraak grote vernielingen plaats. Ook werden diverse kunstschatten geroofd.

Ondanks de vele vernielingen en plunderingen tellen het klooster en het bijgelegen museum nog zeer veel fraaie historische kunstwerken. U kunt in het museum onder meer diverse fraaie iconen bewonderen. Het belangrijkste relikwie bevindt zich echter niet in het museum maar in de kapel van het complex: een stuk van het houten kruis van Christus. Elke dag weer worden hier vele offergaven gebracht wat er toe heeft geleid dat het kastje waarin het kruis zich bevind evenals de schatkamer van het klooster overvol liggen met juwelen en andere kostbaarheden.

Openingstijden en entreegelden voor het Preveli klooster

Het klooster van Preveli is dagelijks geopend van negen uur ’s morgen tot zeven uur ’s avond en gaat alleen tussen half twee en half vier dicht (alleen van 1 juni tot 30 september). U betaalt slechts 2 euro vijftig entree, denk er wel aan dat er verwacht wordt dat u in gepaste kleding het klooster betreedt (geen ontblote vrouwelijke lichaamsdelen!).

Telefoon: +30 283 203 1246 Internet: www.preveli.org