Home » Chania » Chania

Chania

Chania, de gezelligste stad van het West-Kreta

Chania, de op een na grootste stad van Kreta, is tevens een van de gezelligste steden van Kreta. Chania biedt een combinatie van zon, zee, strand, uitgaan, lekker eten en heel veel cultuur. Al vanaf 3000 voor Christus is deze mooie stad bewoond en bestuurd door vele verschillende bevolkingsgroepen. Er zijn dan ook vele sporen te vinden van deze beschavingen, u vindt in Chania zowel Minoische, Venetiaanse als Turkse bouwwerken. Tegenwoordig telt Chania ongeveer 60000 inwoners, een aantal dat in de zomermaanden makkelijk wordt verdubbeld door de massa toeristen uit vele verschillende landen.

De oude wijk van Chania, Kastelli

Zoals gezegd heeft Chania een lange en uitgebreide geschiedenis. Zo vindt u in de wijk Kastelli (in het oude stadsgedeelte van Chania) overblijfselen van een stadsbuurt vanuit de Minoische periode. Deze stad werd volgens de overlevering gesticht door niemand minder dan Minos zelf. Het is zijn zoon Kydonia waarnaar het stadje lang tijd vernoemd is geweest. Gedurende de tijd heeft het echter vele namen gekregen zoals Al-Hannim (na de Arabische verovering) en Canea (Venetiaans). Canea is later weer verbasterd naar de huidige naam Chania. U zult begrijpen dat al deze verschillende culturen hun sporen hebben achtergelaten. Voor de liefhebbers van cultuur en geschiedenis is Chania dan ook een waar paradijs. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de oude haven met zijn fort en vuurtoren, het mausoleum van Hami Bey, de fraaie Renieripoort of de Minaret. Maar zoals gezegd er is nog veel meer te zien in Chania en dan vooral in het oude centrum van de stad. Bent u in Chania dan moet u ook zeker minstens een dag de tijd nemen om al dat moois te bekijken.

Buiten alle cultuur is er natuurlijk nog veel meer te zien en beleven in het mooie Chania. Rondom de haven zijn talloze kleine gezellige straatjes met een grote diversiteit aan winkeltjes en eetgelegenheden. In deze zogenaamde “Old Town” vindt u ook het bruisende nachtleven van Chania. U vindt hier naast, de al eerder genoemde restaurants, ook vele koffiebarretjes, cocktailbarretjes en discotheken. U hoeft zich hier geen avond te vervelen! Wanneer u in een romantische bui bent is het zeker de moeite waard om vanuit de Venetiaanse haven eens een rondrit te maken met een paard en wagen!

Bent u een echte liefhebber van lekker eten, dan zal u zeker de centrale markt van Chania eens moeten bezoeken. In dit fraaie gebouw zal u versteld staan van alle geuren en kleuren die al die heerlijke, verse ingrediënten met zich mee brengen. Bergen met verse vis, vlees, groente en geurige kruiden liggen hier in kleine winkeltjes tot aan het plafond opgestapeld. 

Stranden bij Chania

Ook voor de stranden zit u in Chania goed al zal u voor de echt mooie stranden wel even de bus of een huurauto moeten nemen. Op loopafstand van het centrum van Chania ligt het mooie maar drukke zandstrand Nea Hora. Dit strand is van alle gemakken, zoals zonnebedden, parasols en watersprotfaciliteiten voorzien. Op ongeveer 1,5 tot 2 kilometer van het centrum ligt het Germaniko Pouli strand. Ook dit strand heeft alle gewenste faciliteiten maar is ook weer erg druk. Wilt u iets meer rust dan is het Agio Apostoloi strand een aanrader. Dit zandstrand ligt op 3 kilometer van het centrum en is door zijn langzame afloop in zee ook uitmaten geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Ook hier zijn weer alle mogelijke faciliteiten aanwezig. Tevens zijn er in de directe omgeving van het Agioi Apostoloi diverse tavernes waar u een heerlijke dag aan het strand kan afsluiten met een uitstekende authentieke Griekse maaltijd. Voor de mooiste stranden in de omgeving zal u echter een stukje moeten rijden. U vindt Balos Beach in het westen en Elafonissi in het zuiden. Balos Beach kan u op diverse manieren bereiken, met de auto of per boot. Met de auto rijdt u vanuit Chania naar het westen over de New National Road in de richting van Kissamos. Bij Kissamos rijdt U nog een klein stukje verder over de hoofdweg tot aan het dorpje Kaliviani. Hier gaat in noordelijke richting over een slechte, hobbelige weg naar Balos Beach. U parkeert bovenop de berg, vanwaar U overigens een fantastisch uitzicht hebt over de baai, en loopt in een klein half uurtje naar beneden naar het strand. De makkelijkste en comfortabelste manier om bij Balos Beach te komen is met de boot vanuit Kissamos. Bij de haven kan U voor 25 euro een ticket kopen voor de boot naar Balos Beach. U wordt vervolgens eerst naar het eilandje Gramvousa gebracht, waar U na een stevige wandeling bergopwaarts het daar gelegen fort kunt bekijken. Na het bezoekje aan Gramvousa vaart U nog een klein stukje naar het strand van Balos Beach. Na ongeveer 2,5 uur wordt U vervolgens weer terug naar Kissamos gebracht. De boten naar Balos Beach vertrekken elke dag om 10 uur en 10.15 uur, en rond 18.00 uur bent U weer terug. Tijdens het hoogseizoen vertrekt er ook een boot om 12.30 uur en bent U om 20.30 uur weer terug in de haven van Kissamos.

Voor een bezoek aan Elafonissi zit U iets langer in de auto. Ook nu rijdt U eerst in de richting van Kissamos maar voordat U Kissamos binnen rijdt neemt U de afslag naar Topolia en Elafonissi. Tijdens de rit naar Elafonissi komt U een aantal mooie bezienswaardigheden tegen. U rijdt o.a. langs de Agia Sofia grot (net na een smalle tunnel ter hoogte van Topolia) en het dorpje Elos, met een Turks aquaduct en een Byzantijns kerkje wat nog stamt uit de 14de eeuw (de Agios Ioannis kerk). Ook passeert U het klooster van Chrissoskalitissa, hier vindt U o.a. een klein museum, een kerkje met mooie iconen en heeft U bovendien een schitterend uitzicht. Wanneer U Chrissoskalitissa bent gepasseerd is het niet ver meer naar Elafonissi. U volgt hiervandaan de weg tot U de parkeerplaatsen bij het strand oprijdt. Voor de kust ziet U het gelijknamige eilandje Elafonisi liggen. Doordat het water tussen het vasteland en het eilandje zomers laag staat, ontstaat er een soort lagune waar het heerlijk toeven is. Op het strand kan je ligbedjes en parasols huren en ook vindt je een aantal kleine snackbarretjes waar je wat eten en/of drinken kunt halen. Aanrader is de taverne net voor de parkeerplaats, hier vandaan heb je een mooi uitzicht over het strand.

Bezienswaardigheden in de buurt van Chania

Mocht u nog niet genoeg gezien hebben in Chania zelf dan zijn er in de omgeving nog een groot aantal leuke en interessante bezienswaardigheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de, al genoemde, Agia Sofia Topolia. In de Agia Sofiagrot vindt u stalagmieten en stalactieten van wel 6 meter lang! Tevens biedt de grot een aantal rotspartijen in de meest uiteenlopende vormen, waaronder een in de vorm van een eenhoorn. Ook herbergt de grot een klein kerkje. Een bezoek aan deze grot is een absolute must tijdens een bezoek aan de provincie Chania op Kreta!

Ook is een rondrit over het Akrotiri schiereiland, daar waar U het vliegveld vindt, een aanrader. Wanneer U deze rondrit wilt gaan maken dan is het verstandig om vroeg uit Chania weg te rijden en eerst een bezoek te brengen aan het mooie Gouvernetou klooster. Dit klooster sluit namelijk om 12 uur zijn deuren voor publiek. Vanaf het Gouvernetou klooster kunt U een mooie, maar pittige wandeling maken naar het verlaten Katholiko klooster. Onderweg naar dit fraaie in de rotswand gebouwde klooster komt U langs de Panagia Arkoudiotissa ( de grot van de beer). In deze grot vindt U een stalagmieten formatie in de vorm van een beer. Volgens de legendes leefde in deze grot een beer die dronk van het water dat vanaf de stalactieten naar beneden droop. De monniken die door de aanwezigheid van deze beer niet naar binnen durfde en daardoor vergingen van de dorst, baden tot de Maagd Maria. Zij veranderde de beer in de stalagmietenformatie die U nu nog steeds kunt zien.

Na Uw bezoek aan het Gouvernetou- en Katholikoklooster kunt U een bezoek brengen aan het Agia Triada klooster. Dit zeer goed onderhouden klooster is dagelijks geopend tot 14 uur. Voor kattenliefhebbers is dit klooster een leuke plek om te bezoeken, de monniken van dit klooster zorgen hier namelijk goed voor de vele katten in omgeving. 

Wanneer U na het bezoek aan het Agia Triada klooster toe bent aan een lekkere lunch raden wij U aan om naar Stavros te rijden waar U heerlijk kunt eten aan het strand. Ook kunt U hier nog even een paar uurtjes aan het strand doorbrengen alvorens weer terug te rijden naar Chania.

Wandelen vanuit Chania

Voor de wandelaars is er natuurlijk de Samariakloof! In deze 16 kilometer lange kloof zal u tijdens de 6 tot 8 uur durende wandeling betoverd worden door het natuurschoon. Deze wandeling is behoorlijke vermoeiend, zeker voor de ongetrainde wandelaar maar voor vrijwel iedereen goed te doen. En mocht u onderweg nou toch niet meer verder kunnen dan kan u een lift krijgen van een van de vriendelijke ezeltjes die door de kloof verspreid staan. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt van de kloof, het dorpje Agia Roumeli kunt u nog even genieten van een hapje en een drankje bij een van de gezellige tavernes. Daarna kunt u, indien gewenst, met de boot terug worden gebracht naar Chora Sfakion vanwaar uit u weer af kunt reizen naar uw verblijfplaats in Chania.

Ook zijn er vanuit Chania een aantal minder bekende kloven te lopen. Zo is er de Imbroskloof (vanaf Imbros naar Komitades). Wanneer U, Uw auto parkeert bij de ingang van de kloof kunt U na het wandelen (ongeveer 3 uur) van deze zeer imposante kloof vanuit Komitades, eventueel na een lekker lunch in een van de tavernes, met de taxi terug naar het beginpunt.  Andere veel minder bekende kloven die U vanuit Chania kunt gaan lopen zijn de Anidrikloof (2,5 uur, heen en terug), de Lissoskloof (3 uur) of de Agia Irinikloof van Agia Irini naar de Snackbar aan het einde van de kloof, hier kunt U een taxi terug regelen. Deze laatste drie kloven zijn vrij makkelijk en ook goed te doen met kinderen.

Route 2
PDF – 2.1 MB 248 downloads
Route 3
PDF – 2.0 MB 239 downloads