Home » Chania » Kalamitsi

Kalamitsi, een reis terug naar het oude Kreta.

In het noordwesten van Kreta, vlakbij de plaatsen Vamos en Vrisses, vindt u de kleine plaatsjes Kalamitsi-Amigdali en Kalamitsi-Alexandrou vaak ook enkel Kalamitsi genoemd. Over Kalamitsi zelf is niet heel veel te vertellen; het is een authentiek dorp met hele smalle en hobbelige straatjes en er staat een fraaie koepelkerk. Ook is er een gezellig kafenion waar u de het oude Kreta kan herbeleven. Verder zijn er twee tavernes en een minisupermarktje waar u de eerste levensbehoefte kan halen. Wilt u echter wat uitgebreider boodschappen doen, dan zal u naar Vrisses moeten rijden. Vrisses ligt overigens op maar 5 minuten rijden van Kalamitsi.

Wanneer u tijdens uw verblijf in Kalamitsi een dagje wilt relaxen aan het strand dan is een bezoek aan de badplaats Georgioupolis een aanrader. Vanuit de haven van Georgioupolis, met zijn fraaie blauw witte vuurtoren, strekken de stranden zich naar beide kanten honderden meters uit. Ook kunt u vanaf het strand diverse watersportactiviteiten ondernemen, zoals snorkelen in het azuurblauwe water, waterfietsen, parasailen, windsurfen en ook kan u hier uitstekend vissen. In het geval dat u tijdens het zonnebaden trek of dorst krijgen zijn er langs het hele strand volop restaurantjes te vinden.

Bezienswaardigheden in de buurt van Kalamitsi

Wilt u wat meer van Kreta zien dan kan u, met uw huurauto, vanuit Kalamitsi diverse mooie tochten ondernemen. Zo kunt u een bezoek brengen aan het Akrotiri schiereiland, waar u een hele mooie rondrit kunt maken. Wanneer u hier de kloosters van Gouvernetou en Agia Triada bezoeken dan is het verstandig al vroeg weg te rijden vanuit Kalamitsi. In verband met de openingstijden van het Gouvernetouklooster (9.00 uur tot 12.00 uur) kunt hier het beste beginnen. Het 16de eeuwse klooster is absoluut een bezoek waard maar wat er iets verderop te vinden is, is nog veel mooier. Wanneer u voorbij het klooster in de richting van de zee loopt vindt u bij een klein hek een uitdagend pad naar beneden. Halverwege dit pad vindt u een mooie grot: de Panagia Arkoudiotissa ( de grot van de beer). In deze grot vindt U een stalagmieten formatie in de vorm van een beer. Volgens de legendes leefde in deze grot een beer die dronk van het water dat vanaf de stalactieten naar beneden droop. De monniken die door de aanwezigheid van deze beer niet naar binnen durfde en daardoor vergingen van de dorst, baden tot de Maagd Maria. Zij veranderde de beer in de stalagmietenformatie die U nu nog steeds kunt zien. Voor de grot langs gaat het pad nog verder naar beneden naar het verlaten Katholiko klooster (aanrader!). Na de pittige klim terug naar de parkeerplaats kunt u het Agia Triada klooster bezoeken. Voor een paar euro aan entreegeld kunt u hier een klein museum en natuurlijk het fraai onderhouden klooster zelf bezichtigen. Op een paar kilometer van het Agia Triada klooster kunt u even een hapje eten aan het strand van Stavros.