Home » Chania » Paleochora

Gelegen op ongeveer 70 kilometer van de stad Chania (90 minuten rijden van het vliegveld van Chania) vind je de leuke badplaats Paleochora. Het ligt op een charmant schiereiland en werd gebouwd op de ruïnes van wat ooit de oude Dorische stad Kalamydi was. Met 11 km kustlijn die grenst aan de Libische Zee, heeft Paleochora zijn bezoekers veel te bieden, van goed georganiseerde stranden tot kleine beschutte baaitjes. Deze kleine stad op Kreta heeft de harten van duizenden bezoekers weten te winnen, die steeds weer terugkeren naar deze fraaie locatie. Paleochora is een moderne stad met tal van winkels, cafés en lokale tavernes, evenals koffiebars die openblijven tot in de vroege uurtjes. Het is een paradijs voor alle soorten vakantiegangers: van avonturiers, nachtbrakers tot gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie op Kreta. Paleochora is om deze redenen momenteel een van de snelst groeiende toeristische steden op Kreta.

Het is een unieke locatie, verscholen tussen de twee kloven,  in het oosten en het westen die bescherming bieden tegen de soms harde wind. Paleochora geniet het hele jaar door van een soepel klimaat, waardoor het een ideale bestemming is om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken.

In de buurt van Paleochora vind je diverse mooie stranden:

Gialiskari of Dialiskari: Gelegen op korte afstand van het dorp Anydri, zijn deze uitgeroepen tot enkele van de mooiste stranden van West-Kreta. Een cluster van verschillende kleinere aangrenzende stranden - de Gialiskari bevinden zich bij de uitgang van Anydri Gorge (ten oosten van Paleochora). De stranden hebben kleine kiezelstenen en diep water, de zee is meestal kalm, kleine drukte, er zijn georganiseerde voorzieningen zoals parasols, douches. Om hier via de onverharde weg te komen heb je echt een huurauto nodig, anders moet je namelijk 4 km lopen naar het strand.

Karavopetra Coves: een complex van baaien die beginnen op 1,5 km ten westen van Paleochora en zich uitstrekken tot Cape Grammenos (2,5 km ten westen). Hier vindt u prachtig kristalhelder water en prachtige kiezelstenen. Een geweldige plek om te snorkelen tussen het spectaculaire rotsachtige kust. Aanbevolen stranden om te bezoeken: Kalamia, Psilos Volakas, Trohalou, Karavopetra (bekend om de grote stenen rots die lijkt op een schip in het midden van het strand) en Plakaki. Het is raadzaam om deze stranden met de auto te verkennen. Je moet namelijk soms nog best wat afstand overbruggen door de grillige kustlijn.

Pahia Ammos: Gelegen aan de westkant van Paleochora, is dit het centrale strand van de stad met georganiseerde faciliteiten en watersportuitrusting. Een strook van 500 meter zand en ondiep water maken het een ideaal strand voor gezinnen met kinderen. Pas wel op de wind, de golven kunnen hierdoor vrij hoog worden. Het westelijke deel van de stranden is populair bij nudisten.

Grammeno: 5 km ten oosten van Paleochora ligt het schiereiland Grammenos aan de uitgang van de rivier de Pelekaniotis. Het schiereiland bestaat uit drie afzonderlijke stranden (Alonaki, Votsalo of Gialos) met fijne en grove kiezelstenen, helderblauw water en bekroond met een Blue Flag. De twee stranden zijn georganiseerd, ligbedden en parasols worden hier dan ook aangeboden. Er is ook een camping in de buurt met verschillende tavernes langs de kust.

Keratides: dit strand ligt 1 km ten westen van Paleochora en is ideaal voor natuurliefhebbers. Met grotere kiezelstenen en stenen is het strand minder druk. Beschikt over een camping en is dan ook een populair gebied bij kampeerders. Dit strand is ook gemakkelijk te voet bereikbaar.

Buiten lekker relaxen op het strand is er nog veel meer te doen in en nabij Paleochora:

Verken Castel Selino

Bezoek het beroemde Kretenzische fort gebouwd door de Venetianen om zichzelf te beschermen tegen de vele rebellen die ooit het gebied domineerden. Het fort, dat bijna vierkant van vorm was, was uitgerust met twee torens, waarvan ruïnes tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. De naam Selino (selderij in het Grieks) werd vermoedelijk gegeven vanwege de overvloedige groei van de plant in het gebied. De provincie kreeg later dezelfde naam en wordt nog steeds gebruikt.

Ontdek de schoonheid van de Pelekaniotis-kloof

Eén van de verborgen juweeltjes van de regio Selino in het zuiden van Chania, de Pelekaniotis-kloof waar de rivier Pelekaniotis grotendeels doorheen stroomt. De Pelekaniotis-kloof is de thuisbasis van tientallen vogels en heeft spectaculaire steile kloofrotsen en weelderige groene vegetatie. Onderweg kom je de indrukwekkende kapel van Agios Mamas tegen, met goed bewaard gebleven fresco’s. Het bestaan van de kerk is zelfs voor veel van de lokale bevolking onbekend.

Paardrijden in Paleochora

Ontdek de wonderen van Paleochora vanaf de rug van een paard. Selecteer een van de drie uitgestippelde routes die schilderachtige rondleidingen door de dorpen, charmante steegjes, kloven, bergen en het historische Castello bieden met verbluffend uitzicht op de Libische Zee en het schiereiland Paleochora.

Wandelen in Paleochora

Paleochora is gezegend met zowel kust- als bergachtige activiteiten. Degenen die tijd willen doorbrengen weg van het strand, kunnen het gebied ook te voet verkennen door een van de vele verborgen paden te volgen die naar charmante dorpjes leiden, door de rijke olijfboomgaarden die het spectaculaire ruige landschap omringen. Wandelliefhebbers kunnen genieten van de meest gelopen route in het gebied - het E4-pad dat loopt van Sougia via Lissos helemaal naar Paleochora. Het is 16 kilometer lang, duurt ongeveer 5-6 uur om te voltooien en kan beide kanten op worden gelopen. Voor de meest populaire route kun je op een veerboot stappen die je 's ochtends naar Sougia brengt en terug naar Paleochora reizen.

Bezoek de Paleochora-watervallen

Het landschap rond de watervallen verandert gedurende de seizoenen. Als u in de zomer de Paleochora-watervallen bezoekt, kunt u ook genieten van een verfrissende duik onder de waterval. In de winter na de hevige regenval maakt het hele tafereel dramatischer. Er zijn vier rivieren die in de zee stromen dicht bij Paleochora - de Pelakaniotikos (Koundoura), Kakodikianos, Azoghirianos en Dhichalomata. Als je het landschap in de winter bezoekt, zie je watervallen in elk van de vier gebieden - sommige drogen na mei op.

Geschiedenis

In 1278 bouwde de Venetiaanse generaal Marino Gradenigo een fort in het Paleochora-gebied, genaamd "Castel Selino". Het fort gaf zijn naam aan de hele provincie, voorheen "Orina" genoemd, die toen werd omgedoopt tot "Selino". Het fort werd verwoest in 1332 en werd herbouwd in 1334. In de buurt van het fort stichtten de Venetianen een nieuwe nederzetting voor arbeiders en kooplieden genaamd Vourgos. De piraat Hayreddin Barbarossa verwoestte het fort in 1539, maar later in 1595 vernieuwde Dolf het. In 1645 veroverden de Turken de stad en pasten het fort aan hun behoeften aan. In 1834 vond een Engelse reiziger genaamd Robert Pashley het fort volledig verwoest en het hele gebied zonder inwoners en met alleen een graanschuur en één of twee kleine gebouwen over. In 1866 begon de dekolonisatie van Paleochora. Tijdens de Slag om Kreta tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad het toneel van gevechten tussen gemotoriseerde troepen van het Duitse 95e verkenningsbataljon en het achtste Griekse regiment aangevuld met Kretenzische gendarmerie.

autohuur Griekenland
Last Minute Deals
NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland