Home » Heraklion » Agia Pelagia

Agia Pelagia is een klein, authentiek Grieks dorpje aan de noordkust van Kreta. Het ligt aan een mooie baai op ongeveer 18 kilometer van Heraklion en is zoals vele Kretenzerdorpen tegen de heuvels op gebouwd. Het leven speelt zich zomers vooral af rondom het strand. Op de boulevard langs het strand bevinden zich dan ook de meeste tavernes, barretjes en toeristen winkeltjes maar ook wat verder het dorp in (en dus de heuvel op) kunt u een aantal verassend goede eetgelegenheden vinden. Ook vind u in Agia Pelagia diverse (mini-)supermarkten, enkele pinautomaten, een huisartsenpost en een apotheek.

Het centrale strand van Agia Pelagia, is een relatief klein zandstrand en daardoor al snel erg druk, maar wel gezellig. Er zijn echter ook nog een aantal andere rustigere kiezelstranden waar u nog lekker rustig kan genieten van de zon en de zee. Ook kunt u vanaf het strand heerlijk snorkelen. Zwemt u vanaf het centrale strand maar eens naar links en na een klein stukje zwemmen, net voorbij de rotsen, komt u een rustig baaitje tegen waar u ook nog lekker rustig kunt zonnen. Ook als u wilt windsurfen of jetskiën dan is Agia Pelagia de juiste plaats om te zijn.

Maar natuurlijk is Agia Pelagia meer dan alleen een toeristische plaats waar u alleen komt voor zon, zee en strand. Al vanaf ongeveer 2000 jaar voor Christus is er op de plaats van het huidige dorpje een nederzetting geweest. In de directe omgeving zijn er dan ook een aantal opmerkelijke resten van deze beschaving aangetroffen. Zo zijn er bijvoorbeeld het Romeinse Aquaduct, gegraveerde graf tombes en de grote water containers die werden gebruikt voor het leveren van schepen.

Door zijn centrale ligging is Agia Pelagia ook uitermate geschikt om te gebruiken als uitvalsbasis voor excursies door Kreta. Zo kunt u bijvoorbeeld naar Archanes. Archanes is een van de mooiste dorpen van Kreta, het werd zelfs al eens bekroond met een tweede plaats in de verkiezing van best gerestaureerde plaatsen van Europa. U vindt in Archanes o.a. de beroemde Agia Trias kerk. Daarnaast zijn er in Archanes en zijn directe omgeving diverse andere interessante archeologische vindplaatsen. Na een lange dag met heel veel geschiedenis kan u in het gezellige centrum bovendien nog eens genieten van een heerlijke authentieke Griekse maaltijd!

Ook leuk is het om een bezoek te brengen aan Gortys. Dit was ooit een van de vijf machtigste steden van het Oude Kreta! U vindt hier onder meer de Agios Titoskerk (het meest heilige christelijke monument van Kreta) , het Odeion (een overdekt Muziektheater),  de tempel van Apollo, het Preatorium (de voormalige zetel van de Romeinse gouverneur) , de Akropolis (waar u een fantastisch uitzicht heeft over Gortys) en niet te vergeten de Grote inscriptie (de oudste Europese codex van ruim 400 regels met o.a. het burgerlijk recht). Gortys mag niet worden gemist als u geïnteresseerd bent in Kreta's geschiedenis!

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel?? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Agia Pelagia, Kreta!