Home » Heraklion » Archanes

14 kilometer landinwaarts vanaf Heraklion ligt op een hoogte van 400 meter een van de mooiste plaatsjes van Kreta: Archanes. Dit plaatsje heeft in de jaren al diverse prijzen gewonnen waaronder een tweede plaats in de verkiezing tot best gerestaureerde plaats van Europa. Dit is niet voor niets! Wanneer u het dorp in wandelt, over de schitterde geplaveide smalle straatjes, dan vallen al meteen de fraai gerestaureerde neoklassieke huizen op.

Het dorp telt een ruim aantal kerkjes en kappeltjes waarvan de meest in het oogspringende de Agia Triadia (heilige Drievuldigheid) is. Hier kunt u genieten van zeer fraaie en goed bewaard gebleven Byzantijnse fresco’s uit de 14e eeuw. Verder vindt u in het centrum van het dorp de prachtige Kerk van Panagia. Deze valt al meteen op door zijn witte klokkentoren. Eenmaal binnen vindt u een collectie 16eeeuwse iconen, deze zijn absoluut het bekijken waard. Ook het archeologisch museum van het dorpje is een bezoek waard. U vindt hier vondsten vanuit de hele regio met als eyecatcher een dolkvormig sierstuk (gevonden in de Anemospilla tempel).

In het zelfde centrum van het dorp vindt u ook een gezellig dorpsplein waar u zeer lekker kan eten bij een van de tavernas. Probeer bij deze tavernas ook zeker de lokale wijnen, deze zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Aan dit zelfde plein zijn ook een aantal knusse hotelletjes te vinden.

Ook in de nabije omgeving vindt u nog een aantal archeologische vindplaatsen. Bij Anemospilla, bij Fournia (een Minoische begraafplaats) en bij Vathpetro. De vindplaats bij Vathpetro heeft nog een extra bezienswaardigheid in de vorm van het zeer fraaie uitzicht vanaf deze plaats.

Ook voor de natuurliefhebber is er in de omgeving van Archanes veel leuks te vinden. Er zijn diverse kloven te ontdekken, u kunt er wandelen door de uitgestrekte olijfboomgaarden en wijngaarden. Goede kans dat u tijdens een van deze wandeltochten versteld zal staan van de zeldzame flora en fauna die deze streek rijk is.

Samenvatend kunnen we stellen dat u voor een flinke portie Griekse natuur en cultuur in Archanes op de juiste plaats bent.

Tip van Kreta Griekenland: Eliathos

Voor andere accommodaties in en nabij Archanes kijk: hier.