Home » Heraklion » Malia

Malia, het Chersonissos van de Britten. Hiermee is al heel veel gezegd over de kustplaats Malia. Het dorpje ligt op een kleine 35 kilometer van Heraklion en grenst aan het kleinere en rustigere Stalis. Malia wordt elke zomer weer overspoeld door duizenden Britse jongeren, die komen voor hun jaarlijkse dosis zon, zee, strand en vooral uitgaan. Het dorp telt dan ook tientallen bars, discotheken, restaurants en tavernes. Tevens heeft Malia een grote hoeveelheid aan toeristen winkeltjes, auto- en fietsverhuurbedrijven en (mini-)supermarktjes. Ook zijn er diverse pinautomaten, een apotheek en een eerstehulppost en zelfs een heus winkelcentrum te vinden.

Maar de vele toeristen komen natuurlijk niet alleen voor het uitgaansleven naar Malia. Het lange zandstrand van Malia is ook een grote trekpleister. Op dit, van alle gemakken voorzien, strand kan je, behalve heerlijk bijkomen van een zware avond in de plaatselijke Barstreet, ook tal van watersporten beoefenen. Je kunt bijvoorbeeld een bananenboot ritje maken of het strand van Malia eens van bovenaf bekijken tijdens een parasailing ritje.

Wil je, naast het uitgaan, wat meer van Kreta en zijn geschiedenis zien is Malia een goede plaats om te beginnen. Malia is namelijk de plaats waar een van de meest belangrijke archeologische vondsten van Kreta is gedaan. Op drie kilometer van het centrum van Malia is een van de grootste Minoische steden van het oude Kreta opgegraven. Bezoek als je hierheen gaat eerst even het informatiecentrum en wandel dan op je gemak rond over de indrukwekkende archeologische vindplaats.

Vanuit Malia kan je ook vrij gemakkelijk met een huurauto of scooter leuke dagtochten houden. Een aanrader: een rondje Lassithiplateau. Start vrij vroeg en begin met een bakje Griekse koffie in het kleine dorpje Avdou. Wanneer je hier een rondje door het dorp doet dan kan je aan de borden op de huizen zien welk beroep de bewoners hebben/hadden. Na deze wandeling kan je verder rijden langs het Keraklooster, waar je naast een klein museum, een aantal fraaie iconen kan bekijken. Daarna kan je doorrijden naar de Diktaion Antron (Psychro-) grot. Na de pittige wandeling naar boven (je kan ook met een ezeltje) zal je verbaasd naar de mooie stalagmieten en stalactieten kijken. Vergeet na het bekijken van de grot niet om eens goed van het uitzicht te genieten, je hebt vanaf hier namelijk een mooie uitzicht over het Lassithiplateau. Na de lunch in het gelijknamige dorpje Psychro kan je via Mochos weer terug rijden naar Malia. 

Ben je het zand en de zee nou even zat, maar wil je wel afkoeling in het water? Bezoek dan een van de grote waterparken in de buurt. Op een kleine 10 kilometer afstand van Malia vindt je bijvoorbeeld Aqua Splash waterpark. Dit waterpark met zijn vele glij- (tot wel 100 meter lang) en wildwaterbanen zal je geen moment doen vervelen!

Kort gezegd: Kom naar Malia als je wilt genieten van zon, zee, strand en vooral uitgaan! Kom je voor de cultuur en rust van Kreta, bezoek dan alleen de archeologische vindplaats maar blijf weg uit het drukke centrum.