Home » Heraklion » Piskopiano

Waar vindt u Piskopiano? Het kleine uiterst gezellige dorpje Piskopiano ligt in het noordoosten van Kreta op korte afstand van het zeer bekende Chersonissos. Piskopiano ligt tussen de dorpen Koutouloufari en Ano-Chersonissos in en is niet erg groot. Net als vele dorpen op Kreta is het een klein dorp met maar 450 vaste inwoners, deze aantallen worden tijdens het hoogseizoen makkelijk verdrievoudigd door de vele toeristen. Ondanks dat het dorp niet het bruisende nachtleven heeft van zijn grotere broer Chersonissos is het er erg gezellig ’s avonds. De vriendelijke bevolking nodigt u graag uit voor een hapje en een drankje in een van de restaurants, tavernes of barretjes. Het is er zoals gezegd niet zo heel druk maar voor de bezoeker die niet per se de drukte wil maar gewoon even gezellig wil genieten van het leven op Kreta is het er goed toeven. Wilt u eens buiten Piskopiano gaan eten dan liggen zowel Ano-Chersonissos als Koutouloufari en Chersonissos op korte (minder dan 20 minuten lopen) afstand. U kunt hier overigens ook heen met de bus of uw eigen huurauto, fiets of scooter.

Buiten de gebruikelijke barretjes, restaurants en tavernes telt Piskopiano ook een aantal (mini-) supermarktjes waar u voor de dagelijkse boodschappen terecht kan. Wilt u uitgebreid shoppen dan is het aan te raden eens een bezoekje te brengen aan Chersonissos waar het aanbod vele malen uitgebreider is.

Wat is er te zien en doen in en bij Piskopiano?

Voor veel van de toeristen die ieder jaar weer naar Kreta komen is een van de belangrijkste redenen de garantie op zon, zee en strand. Deze groep mensen zit absoluut op de goede plaats in Piskopiano. Op slechts 2 kilometer afstand vindt u de uitgestrekte stranden van Chersonissos met alle faciliteiten die nodig zijn. Op deze stranden zijn uitgebreide mogelijkheden voor tal van watersporten zoals waterskiën, waterfietsen, bananenboot rijden, parasailen en nog veel meer. Bent u niet zo actief en wilt u simpelweg genieten van de zon dan kan dat op een van vele ligbedden met parasol die te huur worden aangeboden (3 tot 5 euro p.p.p.d.). Tevens zijn de standen van Malia en Stalis op korte afstand te vinden.

Wilt u iets meer zien van de historie van Kreta dan bent u in Piskopiano ook op de juiste plaats. Op korte afstand (20 kilometer) van Piskopiano vindt u een van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta: Knossos. Dit is de beroemde en indrukwekkende eerste hoofdstad van het Minoische Kreta. Op ruim 22.000 m2 oppervlakte vindt u hier vele ruïnes waaronder natuurlijk het Minoische paleis van Knossos! Een must-do voor iedere bezoeker van Kreta! Ook een andere veel bezochte bezienswaardigheid op Kreta, de opgravingen van Malia, liggen op korte afstand.

Bent u meer een liefhebber van natuurschoon dan is een bezoek aan een van de mooiste grotten van Kreta, de Melidoni grot, een aanrader. In deze grote, uit diverse zalen bestaande grot, zijn sporen gevonden van langdurige bewoning. Diverse zalen bevatten gigantische stalactieten en stalagmieten in de meest uiteenlopende kleuren. Tevens bevat deze grot een klein mausoleum ter nagedachtenis aan de 370 bewoners van Melidoni die hier in 1823 door de Turken levende werden verbrand. Deze grot mag u niet missen! Deze grot ligt op een wat grotere afstand maar is met een huurauto eenvoudig te bezoeken.

Bezoekt u tijdens uw verblijf op Kreta graag ook nog eens een klooster dan is het Moni Toplou klooster een aanrader. Volgens sommige bezoekers is dit het mooiste klooster van Kreta! Het werd in de 14e eeuw gesticht en is sindsdien in vele handen geweest. In zowel 1646 als in 1821 werd het door de Turken geplunderd maar telkens herstelde het klooster zijn macht weer. U kunt er nu onder andere de fraaie Loggiapoort, aan de westzijde, bewonderen. Deze poort leidt tot een binnenhof die op zijn buurt weer leid naar de Trochospoort, met daarop de “moordenaar” (het punt waar de kokende olie of water over de aanvallers werd gegoten). Ook vindt u in de kerk diverse fraaie, goed bewaarde fresco’s uit de 14de en 15de eeuw.

Buiten deze historische plekken kan u in de buurt van Piskopiano ook nog een bezoek brengen aan een van de WATERPARKEN of het grootste aquarium van Kreta, het CretAquarium. Hebt u echter geen zin om veel te reizen dan zal een lange wandeling door Piskopiano u ook kunnen bekoren. Piskopiano is met zijn vele smalle straatjes, prachtige kerk en fraaie architectuur namelijk al een bezienswaardigheid op zich.