Home » Heraklion » Stalis

Op 25 kilometer van het vliegveld van Heraklion ligt het, bij Nederlandse toeristen redelijk bekende Stalis (Stalida). Het ligt vlak bij de zeer toeristische dorpen Chersonissos (voornamelijk bevolkt door Nederlandse toeristen) en het Engels georiënteerde Malia. Stalis is nog beduidend rustiger als zijn zeer toeristische buren al is het toerisme de laatste jaren ook hier enorm in opkomst.

Waar Chersonissos en Malia uitstekende geschikt zijn voor de jongere toerist, is Stalis een uitstekende bestemming voor (jonge) gezinnen. Je vindt er ruim voldoende barretjes, tavernas en winkeltjes maar het is lang niet zo uitbundig als zijn buren. Tevens heeft Stalis een zeer fraai zandstrand waarop er voor jong en oud diverse watersportmogelijkheden te vinden zijn. Je kunt er bijvoorbeeld parasailen, bananaboot ritjes maken, waterfietsen, waterskien en met een waterscooter over de golfen razen. Ook kan je in Stalis midgetgolfen, tennissen en zijn er in de nabije omgeving diverse waterpretparken te vinden. Groot voordeel is ook dat het strand van Stalis zeer geleidelijk afloopt waardoor het relatief veilig is met kleine kinderen. Ook zijn er op het strand lifeguards aanwezig. U kunt er voor kiezen om simpelweg op een badlaken uw plekje te zoeken maar wellicht is het interessanter om gebruik te maken van een van de combinatie pakketen van de restaurants aan het strand. Diverse restaurants bieden namelijk een parasol, een ligbed en een drankje aan voor zeer redelijke prijzen.

Waarschijnlijk bestaat uw vakantie niet enkel uit het genieten van de Griekse zon en wilt u ook iets van Kreta zien. Wat dat betreft zit u in Stalis op de juiste plaat. Er zijn namelijk zeer veel excursiemogelijkheden in de directe omgeving van Stalis. Zo kunt u met een huurauto (Tip: kijk eens op onze autoverhuurpagina) zeer eenvoudig naar Knossos (Minoische opgravingen), het authentieke bergdorpje Mochos of Agios Nikolaos. Ook kunt u naar het eiland Spinalonga (een voormalige leprakolonie) of het schitterende eiland Santorini (bekend om zijn blauwwitte huisjes en kerken).

Houdt u van wandelen dan zit u ook goed in Stalis. U kunt in de omgeving van Stalis lange wandelingen maken door de olijf- en citrusboomgaarden. Aanrader van KretaGriekenland is een vroege avond wandeling langs het strand. U zult versteld staan van de fraaie zonsondergang.

Voor wat meer uitdaging kan u een excursie boeken naar de wereldberoemde Samariakloof. U vertrekt dan vroeg in de morgen met een bus naar het begin van de Samariakloof om na een slopende maar ook overweldigende wandeling door de kloof naar Agia Roumeli. Vanuit dit rustige vissersdorpje wordt u vervolgens met de boot naar Chora Sfakion gebracht alwaar de bus terug naar Stalis al op u staat te wachten.

Iets minder vermoeiend maar zeker ook de moeite waard is het oude wandelpad van Stalis naar Mochos, het zogenaamde Bulgaarse pad, in de eerste wereldoorlog aan gelegd door Bulgaarse krijgsgevangen. Doet u dit op de juiste avond dan kan u in Mochos genieten van een zeer vermakelijke Kretenzeravond.

Waarneer u er voor kiest om uw vakantie in Stalis door te brengen zal u zeker niet worden teleurgesteld. Stalis heeft alles wat de grote toeristische trekpleisters in Kreta ook hebben maar dan zonder de hordes feestende vakantiegangers.