Home » Lassithi » Agios Nikolaos

Op een gedeelte van de ruïnes van de oude Minoisch stad Lato is tegenwoordig de gezellige Agios Nikolaos te vinden. In dit mooie vissersdorpje draait het, elke zomer weer om maar een ding: toeristen verwennen. Elk voorjaar openen vele restaurants, tavernes, hotels, barretjes en winkels hun deuren, om de grote stroom toeristen te verwelkomen. Gedurende de hele zomer bruist het dorp werkelijk van de activiteit. Het is dan gezellig druk om het binnenmeer Voulismeni. Overigens zonder dat het storend is, zoals dat soms wel eens in het overvolle Chersonissos of Malia kan zijn.

Het leven speelt zich zoals gezegd vooral af rond om het binnenmeer Voulismeni. Dit meer, dat aan het einde van de 19de eeuw met de haven werd verbonden, schijnt bodemloos (oftewel erg diep) te zijn. Om deze reden mag er ook niet worden gezwommen in het meer. Geen probleem als u van zwemmen houdt want de stranden (met daarbij natuurlijk de heerlijke Mediterrane zee) zijn op korte afstand van het centrum. U vindt diverse goede stranden bij Agios Nikolaos. Zo is er een fraai zandstrand vlakbij de jachthaven (het Ammos-strand) en vrijwel in het centrum is er ook nog het Kitroplatia-strand (grind en zand). Op beide stranden kan u ligbedden en parasols huren en zijn er ruime mogelijkheden voor het bedrijven van diverse watersporten. Tevens is er vlakbij Agios Nikolaos (langs de weg naar Elounda) nog een tweetal fraaie stranden te vinden.

Wilt u wat meer van Kreta zien dan zijn er vanuit meer dan voldoende leuke bezienswaardigheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het nabij gelegen Spinalonga. Het fort op dit wereldberoemde eiland werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen, als bescherming van de baai van Elounda. Na de verovering door de Turken in 1715 was het vooral een Turkse nederzetting en vanaf 1903 werd het een leprakolonie! Tegenwoordig is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Kreta, en niet voor niets! Een bezoek aan Spinalonga mag dan ook niet ontbreken aan uw vakantie naar Kreta!

Wilt u niet te veel reizen om iets leuks te zien dan heeft Agios Nikolaos gelukkig ook nog een aantal interessante musea (ook een idee voor als het onverhoopt eens minder weer is). Zo is er het Archeologisch museum waar u onder meer een stenen fallus-idool, uit de grot Pelikita bij Zakros ongeveer 1600 aardewerken vazen uit de Pre-palatiale periode kan bekijken. Ook is er de byzantijnse kapel waar u een aantal zeer goed bewaarde fresco’s kan bekijken. Voor een wat meer levendig vermaak kan u een bezoek brengen aan een van de dichtbij gelegen waterparken (het Star Beach waterpark en het Aqua Splash waterpark bij Chersonissos). Deze waterparken zijn zo groot en bieden zoveel verschillende attracties, dat u zich hier zonder problemen een hele dag kunt vermaken.