Home » Lassithi » Elounda

en kilometer vanaf het bekende Agios Nikolaos ligt het, van de Tv-serie Who pays the ferryman bekende, dorp Elounda. Elounda is een gezellig badplaatsje met ongeveer 2300 inwoners die zie vrijwel allemaal bezig houden met de toeristische industrie.

Elounda ligt aan de Baai van Korthos waarin zich ook de voormalige leprakolonie Spinalonga bevindt. Rond 1905 besloot de Kretenzer regering om alle mensen met lepra te verbannen naar dit eiland. Het besluit hier toe werd genomen nadat geprobeerd was de Turkse bewoners van het eiland te verjagen. Doordat deze werden beschermd door een Franse troepenmacht, die sinds 1903 een basis hadden op het eiland, werd er voor gekozen om de Turken op deze manier te verjagen. Omdat de Turkse bewoners van Spinalonga er voor vreesden besmet te raken zijn zij uiteindelijk vertrokken van Spinalonga; hiermee was de leprakolonie Spinalonga geboren. Vanuit het haventje van Elounda vertrekken er elke dag boten naar Spinalonga, waar u een rondleiding kan krijgen over het eiland.

Buiten Spinalonga is er nog genoeg te zien in en nabij Elounda. Zo zijn er bijvoorbeeld de dam naar Spinalonga toe. Hierop staan drie schitterende oude molens (zonder wieken) die met het juiste zonlicht garant staan voor mooie foto’s. Verder kunt u duiken naar de resten van de verloren stad Olous, een bezoekje brengen aan het nabij gelegen historische stad Agios Nikolaos of simpelweg even lekker toeren door de fraaie omgeving. Een niet al te bekende bezienswaardigheid in Elounda is het byzantijnse mozaïek. U vindt deze door bij de dijk naar Spinalonga te zoeken naar het bordje “Byzantijnse mozaïek”. Als u het pad, net na een klein restaurantje, neemt dan ziet u achter een muurtje van ruwe stenen de laatste overblijfselen van de Basiliek van Olous, het byzantijnse mozaïek.

Elounda is natuurlijk niet alleen maar geschikt voor het bekijken van de vele bezienswaardigheden maar het bied ook een ruime selectie aan gezellige tavernas en restaurantjes. Deze zijn veelal geconcentreerd langs de haven en bieden behalve heerlijk eten ook een fraai uitzicht over de baai.

’s Avonds biedt Elounda ook voldoende mogelijkheden tot ontspanning. Er is een breed aanbod aan bruisende cocktailbarretjes, knusse cafeetjes en gezellige koffiehuizen waar u tot in de late uurtjes vermaakt wordt met heerlijke drankjes en leuke muziek.

Ook de stranden van Elounda zijn absoluut de moeite waard. Je vindt er fraaie zandstranden en rustige kiezelstranden waarvan af je vele watersport activiteiten kan ondernemen. Zo kunt u hier bijvoorbeeld parasailen,  waterskiën, waterfietsen, duiken en snorkelen. Maar natuurlijk kunt u ook gewoon heerlijk achteruit liggend op een strandstoel genieten van de mediterrane zon.

Ook met kinderen is Elounda een mooie bestemming voor uw vakantie. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal waterparken in de omgeving te vinden waar u en uw kinderen zich uitstekend zullen vermaken.

Kreta Griekenland heeft voor u vlakbij Elounda een aantal zeer fraaie vakantiewoningen gevonden. Wat dacht u van een 6 persoons huisje in het dorpje Mavrikiano (op slechts 15 minuten lopen vanaf Elounda). Deze vakantiewoning bevindt zich in een traditioneel Grieks huis met zwembad. De vakantiewoning is zeer geschikt voor een verblijf met vrienden of familie gezien deze over drie slaapkamers beschikt. Het zwembad is ideaal voor ontspanning op warme dagen. Ook voor strandliefhebbers is deze vakantiewoning gunstig gelegen op slechts 15 minuten loopafstand van het strand. Het balkon biedt schitterende uitzichten over Elounda en de Baai van Mirabello.            

Meer weten over deze en andere vakantiewoningen in Elounda: Klik hier

Liever een hotel??? Kijk dan voor de KretaGriekenland hoteltip: Hotel Resort Elounda Aqua Sol