Home » Lassithi » Elounda
Booking.com

Aan de noordoostelijke kust van Kreta op korte afstand vanaf het bekende Agios Nikolaos ligt het, van de Tv-serie Who pays the ferryman bekende, dorp Elounda. Elounda is een gezellig badplaatsje met ongeveer 2300 inwoners die zich vrijwel allemaal bezighouden met de toeristische industrie. Je vindt hier de meest luxe en daarmee ook duurste hotels op Kreta, vele beroemde mensen van over de hele wereld hebben Elounda inmiddels al aangedaan.

Elounda is gecentreerd rondom een centraal plein waar je ook de taxistandplaats en de bushalte vindt. Er rijden regelmatig bussen naar Agios Nikolaos. Ook zijn er bussen naar Plaka, waar je een aantal geweldige vistaverna's en een aantal interessante souvenirwinkels vindt. Plaka is ook het dichtstbijzijnde punt bij Spinalonga en tevens de goedkoopste oversteekplaats voor boten.

Elounda ligt aan de Baai van Korthos waarin zich ook de voormalige leprakolonie Spinalonga (dit eiland heet eigenlijk Kalidon maar wordt overal Spinalonga genoemd) bevindt.

Spinalonga is een eiland met een omtrek van 850 meter. Spinalonga werd voor het eerst bekend in de 9e eeuw, tijdens de bezetting van Kreta door de Saracenen (Arabieren). Tijdens deze bezetting was het eiland een schuilplaats voor Christenen, die hier voor hun veiligheid een kleine vesting bouwden. Na de bezetting van Kreta in 1202 door de Venetianen, die 500 jaar zou duren, hadden de Venetianen, om de baai van Mirabello en hun vloot in de haven van Elounda te beschermen tegen de Turken (Ottomaanse rijk), in 1579 de vesting op Spinalonga gebouwd (tot heden nog te zien). Deze vesting is in het jaar 1715 in handen van het Ottomaanse rijk gevallen. Van 1715 tot 1898 bestond in deze vesting een Turks dorp.

In 1903, toen Kreta een republiek werd, was er op Spinalonga een marinebasis van de Fransen, die fungeerden als vredesmacht op Kreta. In die jaren had de regering van Kreta besloten, dat alle Turken Kreta moesten verlaten. De Turkse bewoners van Spinalonga weigerden echter dit eiland te verlaten, gezien de bescherming van de Fransen. Om geen geweld te gebruiken tegen deze Turken, had de regering besloten alle melaatsen (leprozen) van Kreta naar het eiland te verbannen. Omdat de ziekte lepra gezien werd als besmettelijk en erfelijk werden de Turken bang en verlieten het eiland. Zo ontstond een leprakolonie, die bestond tot het jaar 1957, waarin de melaatsen, na het vinden van de medicijnen, naar een normale maatschappij terugkeerden om als normale mensen te kunnen leven.

Vanaf 1971 is het eilandje een toeristische trekpleister, met een bezoekersaantal van enkele duizenden per dag. Velen bezoeken het om zijn geschiedenis, maar velen ook voor het humanitaire drama, dat zich daar afspeelde in de jaren dat het een leprakolonie was.

 Vanuit het haventje van Elounda vertrekken er elke dag boten naar Spinalonga, waar je een rondleiding kan krijgen over het eiland. Tip, lees als voorbereiding: Het eiland van Victory Hislop. Ook zijn de boeken van Victor Zorbas (https://www.victorzorbas.nl/books-dvds/) een absolute aanrader!

Buiten Spinalonga is er nog genoeg te zien in en nabij Elounda. Zo zijn er bijvoorbeeld de dam naar het andere eiland, feitelijk schiereiland, Spinalonga toe. Hierop staan drie schitterende oude molens (zonder wieken) die met het juiste zonlicht garant staan voor mooie foto’s. Verder kan je duiken naar de resten van de verloren stad Olous, een bezoekje brengen aan het nabij gelegen historische stad Agios Nikolaos of simpelweg even lekker toeren door de fraaie omgeving. Een niet al te bekende bezienswaardigheid in Elounda is het byzantijnse mozaïek. Je vindt deze door bij de dijk naar Spinalonga te zoeken naar het bordje “Byzantijnse mozaïek”. Als je het pad, net na een klein restaurantje, neemt dan zie je achter een muurtje van ruwe stenen de laatste overblijfselen van de Basiliek van Olous, het byzantijnse mozaïek.

Elounda is natuurlijk niet alleen maar geschikt voor het bekijken van de vele bezienswaardigheden maar het biedt ook een ruime selectie aan gezellige tavernes en restaurantjes. Deze zijn veelal geconcentreerd langs de haven en bieden behalve heerlijk eten ook een fraai uitzicht over de baai.

’s Avonds biedt Elounda ook voldoende mogelijkheden tot ontspanning. Er is een breed aanbod aan bruisende cocktailbarretjes, knusse cafeetjes en gezellige koffiehuizen waar je tot in de late uurtjes vermaakt wordt met heerlijke drankjes en leuke muziek.

Ook de stranden van Elounda zijn absoluut de moeite waard. Je vindt er fraaie zandstranden en rustige kiezelstranden waarvan af je vele watersport activiteiten kan ondernemen. Zo kan je hier bijvoorbeeld parasailen, waterskiën, waterfietsen, duiken en snorkelen. Maar natuurlijk kan je ook gewoon heerlijk achteruit liggend op een strandstoel genieten van de mediterrane zon.

Ook met kinderen is Elounda een mooie bestemming voor je vakantie. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal waterparken in de omgeving te vinden waar jij en je kinderen zich uitstekend zullen vermaken.

Booking.com
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
autohuur Griekenland