Home » Lassithi » Kalamafka
autohuur Griekenland

Kalamafka is een pittoresk Kretenzer dorp met ongeveer 600 inwoners (inclusief de nederzettingen van Psathi en Kamara). Het dorp ligt in het midden van een groene vallei omringd door bergen. De weg van Kalamafka naar Anatoli (de volgende stop op de route) is zeer indrukwekkend met de enorme rotsformaties en uitzichten naar beide kusten.

Er is ook een weg van Kalamafka naar Ierapetra , langs het Bramiana-meer, een natuurreservaat en een waterreservoir voor de droge zomers. Het gebied rond Kalamafka is bewoond sinds de Minoïsche tijd, toen de stad Lárisa (plaats met veel water) zich in hetzelfde gebied bevond. In de Venetiaanse tijd was het de zetel van een feodale heer.

Kalamafka is nog steeds een echt Kretenzer dorp. Toeristen komen hier wel, maar passeren het vooral onderweg en stoppen om Kastellos te bezoeken. Er zijn een paar leuke tavernes in de buurt voor een drankje of een hapje.

Wat te zien in de omgeving: de Havgas kloof, de bronnen bij Keaflovryso, de kerk van Agios Antonis, een oude olijfpers en Kastellos.

Dat laatste is de reden waarom de meeste mensen in Kalamafka stoppen en de heuvel beklimmen om de grot en de kerk te zien. Vanuit het centrum van het dorp leidt een steile trap met 224 treden omhoog de heuvel Kastellos naar de kleine grotkerk. De grot van het Heilige Kruis was al een heilig heiligdom in het Minoïsche tijdperk.

Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op het dorp, en als je rond de kapel aan de linkerkant gaat, door de struiken, krijg je een prachtig uitzicht over het hele gebied tot aan de zee. Volg onderaan de heuvel de borden 'Stone God'. Met enige fantasie zie je een stenen gezicht in de rotsen direct onder de kapel. Best te zien in de late namiddag ... blijkbaar.