Home » Lassithi » Pefki
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Pefki, onbekende schoonheid in het zuidoosten van Kreta.

 Waar vindt u Pefki?

Het traditionele dorpje Pefki vindt u op ongeveer acht kilometer ten noorden van de bekendere badplaats Makrigialos. Komende vanuit de richting Sitia neemt u net na Pilalimata de eerste zijstraat aan uw rechterzijde. Deze goed berijdbare asfaltweg leidt u via vele bochten door een groenlandschap naar Pefki. Komt u vanuit Ierapetra dan volgt u vanuit Makrigialos de borden richting Agios Stefanos en vandaar uit Pefki. Beide routes zijn mooi om te rijden en een aanrader is dan ook om de ene route heen en de andere route terug te nemen. (Tip: neem de route langs Agios Stefanos op de terugweg, de zeer scherpe haarspeldbochten zijn dalend net wat eenvoudiger te nemen). De route vanuit Sitia loopt vanaf de afrit voor een groot gedeelte langs de mooie Pefki-kloof. In de Pefki-kloof vindt u naast het natuurschoon, met vele pijnbomen, ook een kleine kerk.

Waarom naar Pefki tijdens uw verblijf op Kreta?

Wanneer je eens weg wilt van de drukke badplaatsen dan biedt Pefki alle mogelijkheden om u een a twee dagen te vermaken. Pefki is nog niet volledig ingericht op het toerisme, er zijn geen hotels of appartement en ook een pinautomaat ontbreekt, maar heeft desondanks (of wellicht juist daardoor) heel veel te bieden. Er zijn twee tavernes te vinden in Pefki. Het kleine Zur Weinlaube waar u in de schaduw van de druivenranken, tussen de plaatselijke bevolking van een raki kan genieten. De eigenaresse, die overigens zeer goed Duits spreekt, vertelt u graag wat er in Pefki te doen en zien is. De tweede taverne die u in Pefki vindt is, het lokaal bekende, Piperia. Bij deze wat grotere taverne heeft u een zeer fraai uitzicht over de streek. U zit bij Piperia voor een gedeelte rond om de naamgever van deze taverne, een meer dan 90 jaar oude Peperboom. Naast het goede en zeker niet prijzige eten (met vele extra’s van het huis) vindt u hier ook zeer goed schoongehouden sanitair (met zelfs een douche).

Naast deze twee gezellige taverne heeft Pefki uiteraard nog veel meer te bieden. In het dorp, wat op zich zelf al een bezienswaardigheid is, is een klein folkloristisch museum te vinden. In dit, in een oud schoolgebouw gevestigde museum, vindt u vele voorwerpen die in het dagelijks leven van de bevolking van Pefki (en overige Kreta) gebruikt zijn. U ziet hier o.a. druivenpersen, gereedschap, olielampen, weefgetouwen en de bekende Pithos (de grote aardewerken potten). Alle voorwerpen die te vinden zijn in het museum zijn geschonken door de plaatselijke bevolking.

 

De Pefki-kloof en de Vrikogrot.

Voor de wat sportiever aangelegde bezoeker is er in Pefki ook voldoende te doen. U kunt de fraaie Pefki-kloof bedwingen. De Pefki kloof is met een lengte van 7 kilometer zeker niet de langste kloof die u tijdens u verblijf op Kreta kunt wandelen. Het is echter zeer zeker wel de moeite waard. De route, vanuit Pefki naar Makrigialos, leidt u door pijnboom en dennenbossen. U vindt de ingang van de kloof net buiten het dorp langs de weg naar Agios Stefanos. In de kloof vindt u ook een bron waar u uw watervoorraad weer op pijl kan brengen met het heerlijk frisse, heldere bergwater. Onderweg komt u ook een oude watermolen tegen. Dit is een van de oudste watermolens die in dit gebied te vinden is.

Nog iets avontuurlijker is een bezoek aan de Vrikogrot. Deze grot is alleen te bezoeken indien u beschikt over goed schoeisel, met voldoende profiel, en een goede zaklamp. U vindt de Vrikogrot op ongeveer 1,5 kilometer afstand van Pefki. Vanuit Pefki volgt u de borden omhoog de bergen in tot aan een kleine parkeerplaats. Hier lijkt niets te vinden maar als u goed kijkt ziet u, ongeveer in het midden van de parkeerplaats, een klein, met een ijzerdraadje afgesloten, hek. Hier vandaan loopt een geiten pad verder de berg op, volg dit pad tot u wederom een kleine afgesloten hek tegenkomt. Achter dit hek ziet u, half verscholen achter een boom, een trap naar beneden (pas op u hoofd!). Deze trap leidt de grot in. In de grot, waar overblijfselen zijn gevonden uit de Neolithische tijd, kan u twee kanten op, links en rechts. De linkerkant leidt direct vrij stijl naar beneden de grot verder in. Pas hier goed op waar u loopt het is hier zeer glibberig door de grote hoeveelheid vocht in de grot. Aan de rechterkant ziet u een kleine doorgang die leidt naar een kamer waar het enigszins ruimer is. Een gat in het plafond van deze kamer zorgt voor enige mate van verlichting.

 

Waar kan ik verblijven in de omgeving van Pefki?

Ondanks dat er Pefki zelf niet veel accommodaties  te vinden zijn kan u uiteraard wel in de omgeving verblijven. In Makrigialos en Analipsi zijn bijvoorbeeld vele fraaie verblijfplaatsen te vinden. Een aanrader in de omgeving is Aspros Potamos.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars
NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland