Home » Rethymnon » Rethymnon
Vakantie Kreta

Rethymnon is de derde grootste stad van Kreta, na Iraklion en Chania en is het centrum van het district Rethymnon.

Rethymnon kan je grofweg in drie delen opsplitsen:

  1. Een strand met een wandeldijk die 3km lang is. Naast die wandeldijk loopt een weg die aan de andere zijde bebouwd is met overwegend hotels, appartementen en restaurants.
  2. De oude stad, een wirwar van gezellige nauwe straatjes en steegjes waar amper autoverkeer mogelijk is en waar restaurants, terrasjes en winkeltjes in overvloed zijn.
  3. De nieuwe stad, een stad zoals een andere op Kreta.

De wandeldijk strekt zich uit van de Venetiaanse haven in de oude stad tot Perivolia, aan de Oostzijde van Rethymnon, en is bijna 3km lang. Er wordt daar ’s ochtends vroeg heel wat gejogd door locals en toeristen. Jammer genoeg is er ook heel wat verkeer op de weg naast de wandeldijk (Eleftheriou Venizelou), maar het met kleine palmboompjes beplante voetpad is wel breed genoeg en wordt dagelijks onderhouden.

Het strand wordt geëxploiteerd door verhuurders van ligbedden en parasols. Een kleine strook tussen de jachthaven en de Venetiaanse haven is vrijgehouden. Vanaf die Venetiaanse haven loopt erin Westelijke richting nog een weg omhoog (Kefalogianni), voorbij het Fortezza (de burcht), tot aan de grote verkeersader die de stad doorsnijdt en daar Stamathioudaki heet. Tot aan de ingang het Fortezza zijn er nog de terrassen van restaurantjes aan beide zijden langs de straat.

De oude Venetiaanse haven is tot aan de waterkant toe bezet met terrassen van de plaatselijke restaurants. De stoelen en tafels staan zo dicht mogelijk bij elkaar gestouwd om geen plekje verloren te laten gaan en de obers stellen zich daar redelijk opdringerig op en doen hun best om je aan de haak te slaan, al was het maar voor een koffie. Aan de Westelijke zijde van de haven kan je de pier op wandelen, tot aan de vuurtoren. Van daaruit kan je prachtige foto’s nemen van de haven bij het ochtendlicht van de opkomende zon, maar ook bij valavond zijn foto’s vanuit dit gezichtspunt voortreffelijk.  

In deze haven ligt ook een piratenschip aangemeerd. Er is een kantoortje waar u een excursie kunt boeken met dit galjoen. Het vaart richting Panormos en terug terwijl u aan boord van een maaltijd kunt genieten. In dit kantoortje kunt u ook boeken voor een trip met een snellere boot naar Panormos. Deze boot vaart onderweg ook nog een zeegrot binnen. In Panormos heeft u anderhalf uur de tijd om dit leuke visserplaatsje met enkele restaurantjes te bezoeken.

Vlak tegen de Venetiaanse haven, aan de westzijde, is de industriële haven gesitueerd, vanwaar het zwaar beladen transport bergopwaarts vertrekt over de Kefalogianni naar de Stamathioudaki, richting autostrade. Op deze Kefalogianni, net waar de terrasjes ophouden, kunt u de trap naar het Fortezza, op de Palaiokastroheuvel, opwandelen. Vanuit het Fortezza hebt u een prachtig uitzicht over gans Rethymnon. U moet wel inkom betalen om binnen de burchtmuren te mogen maar het panorama is het waard. Op het terrein zelf is weinig interessants te bezichtigen, op een lege moskee met een grote koepel na.

Wandeling door Rethymnon.

Aan de Venetiaanse haven, waar de lange wandeldijk (E. Venizelou) naar Perivolia begint, bevindt zich een rotonde met een standbeeld. Op het eerste deel van de Venizelou bevinden zich tal van grote terrassen met daarachter een wandelgang met souvenierstalletjes. Ook aan deze terrassen trachten de obers u binnen te lokken.

Een kort straatje (Petichaki) leidt vanaf de rotonde naar de binnenstad. Aan het eerste kruispunt ziet u de Venetiaanse Loggia. Een vierkant gebouw dat gebruikt wordt als museum. Als u dan naar links wandelt loopt u door een van de twee lange winkelstraten (Arkadiou) van Rethymnon. Maar als u aan het kruispunt met de Loggia rechtdoor over de Paleologou loopt komt u in het oude stadscentrum. Het nauwe straatje links (Souliou) is autovrij en is een van de leukste winkelstraatjes van Rethymnon. U kunt het ingaan, maar we komen hier later nog terug door. Het komt uit op de andere lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos. Ga verder over de Paleologou tot waar deze eindigt op het kruispunt waar de Ethnikis Anistasseos begint . Hier vindt u grote terrassen waar de obers u aanspreken en aan de overzijde tal van winkeltjes (souveniers, juwelen, antiek, handwerk, boeken enz.) Ga op dat kruispunt rechtsaf en dan kom je op het Platanospleintje met het meest gefotografeerde monument van Rethymnon: de Rimondi Fontein  Hier zijn enkele leuke terrassen waar u iedereen kunt zien passeren die Rethymnon bezoekt en de Fontein gaat fotograferen. Het is de uitgelezen observatiestek van de oude stad. Vooral bij groepen toeristen met gids kunt u vermakelijke taferelen aanschouwen.

Achter de fontein rechts loopt een straatje (Moschovitou) terug naar de haven en daar zijn nog enkele gezellige restaurantjes.

Maar we vervolgen onze weg van de haven weg, van de fontein weg, rechtdoor naar de Arabatzoglou, een smalle winkelwandelstraat die uitkomt op de Nikiforou Foka. Het tweede smalle straatje dat de Arabatzoglou kruist, is de Xanthoudidou. Als u even dat straatje links inloopt hebt u na 100m aan de linkerzijde hotel Palazzo Rimondi, een mooi gerestaureerd hotelletje met kleine kamers en suites. U kunt een blik werpen door het kleine gietijzeren poortje en dan ziet u een fijn ontworpen binnenplaatsje waar de gasten hun ontbijt nemen naast de elegant ontworpen mozaïeken waterkom.

Keer terug op uw stappen en kruis de Arabatzoglou terwijl u de Xanthoudidou naar de andere richting inloopt. In deze wijk vindt men de eerder selectieve restaurants, waarvan To Pigadi (The Well) een van de kleinere is. Het wordt uitgebaat door de familie Pavlakis met hulp van heel vriendelijk personeel. Dit gezellige restaurant blijft ook in de winter open en wordt veelvuldig bezocht door de bewoners van Rethymnon. De chef, Harris Pavlakis, een vriendelijke goedlachse man, staat zelf aan het fornuis en heeft er de kneep van weg om de meest traditionele Griekse schotels op een verfijnde culinaire wijze te serveren. Zijn jongere broer en sommelier Vassilis, kan u alles vertellen over de wijnen die in dit voortreffelijke restaurant worden geschonken. (Kijk hier voor de website van het restaurant).

Als u verder de Xanthoudidou uitloopt vind u links op de hoek Hotel Fortezza. Maar we keren terug naar de Arabatzoglou, waar we rechtsaf onze wandeling door dit leuke winkelstraatje vervolgen.

Het volgende straatje dat u kruist is de Epimenidou. Hier zijn verschillende restaurantjes. Het straatje staat nagenoeg vol tafeltjes en is vooral ’s avonds heel gezellig. U moet er wel tegen kunnen dat de passanten, en dat zijn er niet weinig, steeds op uw bord meekijken.

Maar we vervolgen onze weg tot aan de Nikiforou Foka, de straat waar de Arabatzoglou op uitkomt. Aan de rechterzijde op het hoekje hebt u een bescheiden restaurantje, O Psaras (de visser) en aan de linkerzijde de Kyria ton Angkelonkerk.

Aan de overzijde van de kerk loopt een straat naar de Westelijke baai van Rethymnon, de Koronaiou. In het begin van deze straat zijn enkele kunstenaarsateliers. Het vervolg van de straat bestaat uit oude kleine rijtjeshuizen en er zijn ook nog een bakkerszaak en een klein historisch boekenwinkeltje. De rustige straat komt uit op het Plateia Iroon Polytechneion. Op het hoekje aan de rechterzijde is een kafeneion, O Asteraz. Een echte volkse samenkomstplaats. Aan de linkerzijde van het plein is het voetbalstadion van Rethymnon waar de Neos Asteras Rethymnon Football Club haar thuiswedstrijden speelt. Op het midden van het plein staat een fontein, omgeven door enkele bomen en aan de achterzijde, met de rug naar de kust staat het departementsgebouw van de prefectuur Rethymnon en rechts daarvan is het politiekantoor van de stad.

Ga echter rechtdoor vanuit de Koronaiou richting kust tot u op de Kefalogianni uitkomt, en sla dan rechtsaf. Op deze plek kunt u de mooiste zonsondergangen van Rethymnon fotograferen. Ga verder tot aan de eerste straat rechts, de Melissinou. Op het kleine pleintje waar de straat begint staat een beeltenis van een wereldbol. Sla rechtsaf, de Melissinou in.

U zult aan de rechterzijde van de Melissinou een aantal steegjes vinden die de oude binnenstad inlopen. Aan de linkerzijde van de straat is ergens een openluchtbioscoop. Het zesde straatje aan de rechterzijde is de Renieri, en daar, tussen de huizen verscholen ligt de Agios Nektarioskerk.

Het zevende straatje aan de rechterzijde is de Nikiforou Foka en net even verder aan de linkerzijde is de Katechaki die omhoog loopt en aan het Fortezza uitkomt. U kunt het Fortezza bezichtigen en dan keert u terug via de Katechaki naar de Nikiforou Foka.

Loop de Nikiforou Foka door tot u voorbij de Arabatzoglou en de Kyria ton Angkelonkerk bent en sla dan linksaf, de Vernardou in. Aan de linkerzijde van de straat is het Historisch Fokloremuseum van Rethymnon gevestigd en wat verder naar het einde van de straat, komt u langs de Nerantzes Moskee met de grote, al jaren in steigerwerk staande minaret. Hierin is o.a. de muziekschool ondergebracht.

U komt nu terug uit op de lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos. Sla rechtsaf en loop verder tot aan het volgende steegje aan uw rechterzijde. Hierin is de Agios Frangkiskoskerk gevestigd en daarnaast de Turkse School, opgericht in 1796.

Wandel verder door de winkelstraat Ethnikis Antistasseos en aan het einde daarvan komt u aan de Porta Guora, de poort van de oude naar de nieuwe stad. Hierachter bevindt kloppend hart van de stad: het Tessaron Martyrionplein met de Isodion tis Theotokoe Kerk, de kathedraal van Rethymnon. Aan de overzijde de drukke verkeersader Koudouriotou loopt brede laan, de Stylianou Dimitrakaki. Aan de rechterzijde op de hoek is een toegang naar het mooie stadspark en aan de linkerzijde ziet u het grote plein waar de wekelijkse markt gevestigd is.

Ga terug door de poort naar de oude stad en loop de Ethnikis Antistasseos door tot het kruispunt met de Souliou aan uw rechterzijde. De Souliou is een hele smalle steeg met gezellige winkeltjes en enkele restaurantjes.

U komt nu weer uit op de Paleologou. Ga rechtsaf aan het kruispunt met de Arkadiou. Als u hier rechtdoor gaat komt terug aan de oude Venetiaanse haven uit. Als u echter nog graag leuke winkeltjes bekijkt gaat u rechtsaf de Arkadiou op. Deze straat is ongeveer 500m lang en alle zijstraatjes aan uw linkerzijde lopen naar de wandeldijk die u terug kan voeren naar de Venetiaanse haven, maar als u de Arkadiou afwandelt komt uit op het Iroon Square (Heldenplein) met het standbeeld van de onbekende soldaat. Net voor het plein ziet u aan uw rechterzijde de gerestaureerde Kara Musa Pasha Moskee. Hierachter kunt u nog verder dwalen door de oude stad. Als u het Heldenplein oversteekt, verlaat u de oude stad, maar als u linksaf terug naar de wandeldijk gaat, komt u uit aan de jacht- en ferryhaven en kunt u via een smalle promenade, parallel met de wandeldijk, en langs stalletjes en terrassen terug naar de Venetiaanse haven.

Op deze plek is een taxistandplaats en kunt u met een toeristisch treintje verschillende trips maken doorheen de stad en de prefectuur van Rethymnon, zoals naar Georgoupoli, een gezellig kustplaatsje en het Kournasmeer, maar ook naar Argyroupoli in het centrum van het district Lappa, waar u verse forel uit de bergwatertjes kunt eten.

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
autohuur Griekenland