Home » Rethymnon » Rodakino

Het dorp Rodakino ligt 45 km ten zuidoosten van de stad Rethymno, aan de uitgang van de steile kloof Rodakino die over de berg Kryoneritis loopt, een paar kilometer ten westen van Plakias en ten oosten van Frangokastelo. Dit traditionele dorp is gebouwd aan beide zijden van de kloof, die het in twee verschillende dorpen verdeeld, namelijk Kato en Ano Rodakino. Het dorp kijkt uit over de diepblauwe Zuid-Kretenzische Zee. Volgens de traditie wordt de naam van het dorp (betekent perzik in het Grieks) afgeleid van een perzikboom die hier groeide, ondanks het droge klimaat in de regio.

Waar de kloof uitmond in de zee, 2 km ten zuiden van het dorp, zijn er verschillende mooie en rustige stranden. Om ze te bezoeken, moet u de weg volgen die naar het strand van Korakas leidt. Ondanks het feit dat het een lang strand heeft, is Rodakino nog niet heel toeristisch en behoudt het nog steeds zijn traditionele karakter en sfeer. Het eerste strand dat je tegenkomt bij de uitgang van de gedroogde rivier is Korakas (kraai in het Grieks, foto boven op de pagina). Het is een lang strand met fijne grijze kiezels en heerlijk helder water, goed georganiseerd met parasols, tavernes en sommige kamers te huur. In het oostelijke uiteinde zijn er holle rotsen; locals zeggen dat ze, voordat ze door zee en zout werden uitgehold, eruit zagen als een kraaienbek. Vandaar de naam, Korakas.

In Ano Rodakino vind je de oude kerken van de Assumptie, Transfiguratie en Saint Panteleimon. In Kato Rodakino ziet u de oude kerken van St. George, de profeet Elia en St. Anthony. Je kunt het E4-pad volgen om de top van Kryoneritis Mount te bereiken en vervolgens afdalen naar Alones. Op de bevindt zich de kerk van de Heilige Geest, waar elk jaar een groot festival plaatsvindt. Op de plaats van de kapel is een gat waar een herder een icoon van de Heilige Geest vond. Hij werd geleid om daar te komen door het licht van de Heilige Geest. Toen hij het pictogram naar zijn huis bracht, verdween het en werd het opnieuw in dezelfde positie gevonden. Deze legende gaf aanleiding om hier een kerk te bouwen.

De baai van Korakas werd verschillende keren gebruikt tijdens de Kretenzische revolutie van 1866, toen Griekse kruisers munitie losten die later werden opgeslagen in de nabijgelegen grot Skotini. Bovendien werd Korakas gebruikt door het legendarische stoomschip "Arcadi", tijdens een van zijn laatste missies voor het transport van munitie, maar het werd gedwongen te vertrekken door de Ottomanen.