De wondere wereld van Kreta

Tekst en foto’s Vicky Avonds

Als je me vraagt of er op Kreta wat te beleven valt kan ik maar één ding antwoorden; ABSOLUUT! Kreta is uiterst boeiend. Beter nog, Kreta is het meest veelzijdige eiland of zelfs de veelzijdigste plek die ikzelf ooit bezocht heb op deze aardbol. En neem het van me aan, ik heb al heel wat mooie plaatsjes bezocht. Kreta is als het ware ‘de duizendpoot’ onder de plekken waar je zeker eens een keertje moet vertoeven. Maar wees op je hoede; het zou wel eens het begin van een heerlijke verslaving kunnen worden…

Wanneer ik foto’s maak van Kreta, zijn zand- en kiezelstranden, de vele kloven, rotsformaties en de zee… De lucht, de mensen en blauwgroene meren. Oude olijfbomen met eindeloze verhalen, de ellenlange groene vlaktes en glooiende heuvels. Zijn…excuseer me, ik dwaalde even af. Want wanneer ik over Kreta spreek droom ik al snel weg en kan ik haast de sfeer voelen die er op dit prachtige eiland hangt. Maar goed, wat ik je wilde vertellen: Wanneer ik foto’s maak van Kreta, in heel zijn wonderlijke ‘zijn’, en deze nadien terug bekijk, lijkt het wel of ik heel de wereld met mijn camera heb vastgelegd.

De groene heuvels van de Highlands, dichtbegroeide jungle, klaterende bergriviertjes en verfrissende watervallen, maagdelijke witte stranden in Thailand, de besneeuwde bergen van Nepal, Venetië met zijn huisjes langs de waterkant, de tropische Bahamas met zijn prachtige palmbomen. De lijst is oneindig. Reizen, de wereld rond. Het kan op Kreta in vier uurtjes, van links naar rechts. Maar als je geprikkeld bent door mijn verhaal en echt de tijd neemt om alles te ontdekken, dan ben je nog wel eventjes zoet.

Mijn advies voor jou; ga zelf een keertje kijken en ervaar datgene wat niet neer te pennen valt. En vooral, geniet!