Op ontdekking in de Kollita canyons

In deze blog vertel ik jullie graag wat meer over een wandeling vol variatie in het mooie achterliggende, echte Kreta. Buiten de gebaande paden, waar de natuur nog ongerept is en de aanwezigheid van leven grotendeels belichaamd wordt door de natuur; dieren en planten, wijnstokken, weiden, bijenkorven,…

Kollita canyons, zo worden ze genoemd. Omdat ze bestaan uit 2 parallelle kloven die eindigen in het dorpje Kato Poros.

De 1ste in het oosten wordt de Moundriano (Moudriano/Moundros) kloof genoemd, terwijl de 2de, de Kato Poros kloof, zich bevindt in het westen. Deze laatste is ook bekend als de Vilandredo kloof.

Om deze kloven te wandelen hoef je geen ervaren wandelaar te zijn. Klimwerk komt hier niet aan te pas en de meeste stukken zijn goed begaanbaar.

Vanzelfsprekend kan je de canyons ieder apart ontdekken, maar als je van wat meer variatie houdt en je benen kunnen wel wat afstand aan dan beveel ik je zeker aan om de 2 kloven na elkaar te lopen.

Je kan je auto parkeren in het dorpje Moundros en vertrekken in de Moundriano kloof om vervolgens naar dezelfde plek terug te keren via de Vilandredo kloof.

Beide canyons maken deel uit van de Europese route E4 en kunnen in ongeveer 3 uurtjes worden afgelegd door getrainde wandelaars, enkel wandeltijd. Ik raad je echter aan om deze wandeling te doen met de nodige picknick pauzes en fotomomentjes. Want uiteraard wil je al dat moois op de gevoelige plaat vastleggen. Wanneer je ’s morgens vroeg vertrekt kan je zonder tijdsdruk genieten van alle pracht die je gaat tegenkomen op je ontdekkingsreis door de Kollita canyons. Elke nieuwe wandeling in deze omgeving, afhankelijk van het seizoen, heeft wel weer wat anders in petto.

Op internet vind je verschillende routes, vertrek- en eindpunten terug maar ik vertel jullie graag in welke richting wij de wandeling het liefste lopen.

Parkeer je auto in het dorpje Moundros. Moundros is bekend om zijn bronnen en fonteinen en heeft mooie Venetiaanse gebouwen. Loop gerust even rond in dit authentieke Kretenzische dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Laat je begroeten door de vriendelijke oude mannetjes die een koffie drinken in hun typische kafenion en geniet van de typische sfeer die er hangt.

In de buurt van Moundros ligt de verlaten nederzetting Nisi. Deze nederzetting is redelijk goed bewaard gebleven en is zeker ook een bezoekje waard. Dus mocht je tijd over hebben en je geïntrigeerd bent door het vroegere leven op Kreta, ga er dan zeker even de sfeer opsnuiven tussen de oude stenen huizen en olijfpersmolens.

De 2-klovenwandeling start achter het kerkje in Moundros. Hier vind je een antiek oude stenen pad dat leidt naar de ingang van de Moundroskloof. De wandeling door deze kloof leidt tot het dorpje Velonado. Er loopt een goed gevormd pad dat afdaalt naar de rivierbedding. Een groot deel van het jaar stroomt hier water. De canyon staat vol met torenhoge platanen en je vind er verschillende poeltjes met zoet water. De uitgang van deze kloof komt uit vlakbij het dorpje Velonado. Aan je linkerkant kom je een taverne tegen met een vriendelijke uitbater. Hier kan je eventueel wat uitrusten en genieten van typische Griekse gerechtjes.

Na een welverdiende pauze gaat de wandeling verder richting het dorpje Vilandredo. Hier sla je na ongeveer 1km rechts af richting Vilandredo canyon (bordjes met daarop Pros I.N. Agios Manolis en E4 wijzen je de weg). Het pad door deze kloof bevindt zich bijna altijd in de schaduw. Geniet van de prachtige wilde bloemen, weelderige natuur en rotsoversteken. Het grootste deel van het jaar loopt hier stromend water, behalve in de hete zomermaanden. Huppelend van de ene oever naar de andere en soms wandelend door de rivierbedding onthult de natuur al zijn geheimen. Verbazingwekkende rotsformaties, vogels, geiten,…Elk moment is goed voor een korte pauze in de schaduw. Op het smalste punt van de kloof bevindt zich een prachtige grot met indrukwekkende gekleurde druipsteen.

Wanneer je het einde van de wandeling nadert moet je goed de markeringen in de gaten houden. Aan je linkerzijde staat een stalletje. Hier moet je uit de kloof. Loop verder naar beneden en steek het bruggetje over. Van hieruit loop je verder naar boven en kom je voorbij de verlaten nederzetting Nisi.

Neem hier even een kijkje of noteer deze tip alleszins zeker in je to-do-list en wandel verder tot je terug in het dorpje Moundros aankomt.

Uiteraard kan je hier weer genieten en napraten bij een lekker verfrissend drankje op een leuk terrasje tussen de lokale bevolking.