Home » Heraklion » Matala
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Op een kleine 75 kilometer vanaf het grote Heraklion ligt het heerlijke plaatsje Matala.

Deze plaats, gelegen aan de zuidkant van Kreta, was in de zestiger jaren een bekende trekpleister voor hippies. Onder de meest opvallende van Matala's hippie-bewoners was Joni Mitchell, die het lied Carey schreef terwijl zij in Matala woonde. Joni kwam naar Matala en maakte het uit met Graham Nash. Andere opmerkelijke hippies die de grotten van Matala bewoonden, zijn Bob Dylan, Janis Joplin en Cat Stevens. Matala kreeg internationale aandacht in de jaren 60 nadat Life Magazine er een verhaal over publiceerde. Vandaag de dag heeft Matala nog steeds een heel aparte hippiesfeer, hoewel het meer commercieel is dan het ooit was. En de "nieuwe hippies" van Matala wonen nog steeds in een meer afgelegen set grotten, niet ver weg van die op het strand. Tegenwoordig is, ondanks dat het in de loop der jaren is uitgeroeid tot een populaire toeristische bestemming, de relaxte sfeer uit die tijd nog steeds zeer aanwezig.

Matala is, met zijn mooie brede zandstrand, een heerlijke plek om eens lekker bij te komen onder de Mediterrane zon. Dit strand is bekroond met een zogenaamde Blauwe Vlag. Dit wil onder andere zeggen dat het een schoon en veilig strand is (kijk op http://www.blauwevlag.nl voor meer informatie). Zo zijn er tegenwoordig een badmeester en een EHBO post aanwezig op het strand. Wat dit strand verder bijzonder maakt is de unieke ligging. Het is namelijk aan een kant omgeven door zeer fraaie krijtrotsen.

Op het strand zijn er diverse watersportactiviteiten te ondernemen en kan u voor een klein bedrag een ligbed met parasol huren. Een tip is om te gaan snorkelen in de baai waarbij u o.a. oude ruïnes op de zeebodem kunt zien liggen. Andere mooie standen in de buurt zijn de prachtige stranden van Preveli, Agios Pavlos of Triopetra.

In de al eerdergenoemde krijtrotsen zijn tientallen gaten uitgehakt, die dienst hebben gedaan als grafkamer. In deze grotten zijn sporen gevonden die aanduiden dat ze al in de prehistorie door mensen werden bewoond. In de Romeinse en vroeg Christelijke periode zijn ze naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gebruikt als grafkamer. Deze grafkamers zijn absoluut de moeite van een bezoekje waard.

Matala is verder uitermate geschikt als uitvalsbases voor excursies naar de vele bezienswaardigheden die Kreta biedt. Zo kunt u vanuit Matala heel eenvoudig met een huurauto (of via de reisagent) naar Spinalonga of de Samariakloof. Bent u een wandelaar maar wilt u niet helemaal naar de Samariakloof rijden dan is de veel dichterbij gelegen Agio Farago kloof ook zeker de moeite waard, na een mooie wandeling wordt u hier ook nog eens beloont met een geweldig mooi strand aan het eind. Houdt u meer van geschiedenis dan kan u naar het Minoïsche paleis Knossos, het fraaie Festos of Gortys. Natuurlijk is het ook zeer de moeite waard om gewoon eens een stukje te gaan toeren door de omgeving van Matala. Kortom u hoeft zich niet te vervelen.

Ook de liefhebber van de heerlijke Griekse kookkunst van met een gerust hart naar Matala vertrekken. In het gezellige, voor auto’s afgesloten, centrum is een ruime hoeveelheid aan gezellige tavernes en restaurantjes te vinden. Op de terrasjes van veel van deze eetgelegenheden kan je, uitkijkend over de baai, ook nog eens genieten van de mooie zonsondergang. Na het heerlijk eten kan u zich vervolgens helemaal uitleven in een van discotheken in het dorp of nog even lekker nagenieten op de terrassen van een van de vele (cocktail)barretjes. Ook is het mogelijk om uitgebreid te flaneren langs de vele typische toeristen winkeltjes, waar u zeker zal slagen voor een leuk souvenir voor het thuisfront.

Matala Beach festival

Bijzonder aan Matala is dat er sinds 2011 het "Matala Beach Festival" wordt georganiseerd. Dit feest staat garant voor een soort van revival van de hippie-tijden uit de jaren '60 en '70. Dit feest is een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat altijd in de maand juni gehouden wordt. Het Matala Beach festival is altijd gratis en heeft naast de vanzelfsprekende ruime hoeveelheid aan muziek in de avonduren ook een hippiemarkt. Leuk om te weten voor dat je een trip naar Matala inplant is dat de week voor het festival vele kunstenaars naar Matala komen om de straten te beschilderen. Meer info:  http://www.matalabeachfestival.org/gr

Vakantie Kreta
NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland