Vakantie Kreta

Gavdos is een mooi klein eiland (oppervlakte van maar 30 km²) wat zich 36 km ten zuiden van Kreta bevindt. Het is het zuidelijkste puntje van Europa. Gavdos heeft maar weinig inwoners, toeristen komen hier echter graag, ook locals. Gavdos is alleen te bereiken per boot. Vanuit Paleochora en Chora Sfakion gaan er meerdere keren in de week veerdiensten naar het havenplaatsje Karave (Karavi) op Gavdos. Bij slechte weersomstandigheden vaart de boot echter niet.

Het eiland straalt kalmte en rust uit. Een verblijf van hooguit enkele dagen is meer dan genoeg, er is niet heel veel te doen en te zien. Op dit eiland kan je niet pinnen en er zijn weinig restaurants, tavernes en hotels te vinden. Voorafgaand aan je verblijf op Gavdos is het boeken van een overnachting dan ook verstandig.

Gavdos is een mooi eiland wat met name begroeid is met naald- en cederbomen. Het eiland staat bekent om zijn fraaie stranden. De stranden Potamos, Sarakiniko, Agios Ioannis beach en Tripiti (waar de grote betonnen stoel op een natuurlijke boog van steen staat met daarop de tekst “Zuidelijkste punt van Europa”) worden het meest bezocht. Maar er zijn meer stranden op Gavdos die zeker het bezoeken waard zijn.

Naast het zonnen op één van de stranden en zwemmen in de azuurblauwe zee, kan je hier ook wandelen. Trek goed schoeisel aan en neem voldoende water mee. Wandel naar de vuurtoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de zee en het eiland. Ook kan je eventueel naar het folklore museum.
Er is niet veel schaduw en er zijn maar weinig restaurants/ tavernes op dit eiland te vinden. De temperaturen kunnen hier in de zomermaanden oplopen tot tegen de 40 graden.

Geschiedenis van Gavdos

Gavdos is geïdentificeerd als een mogelijke plaats van de mythische Ogygia waar Kalypso Odysseus gevangen hield. Archeologisch bewijs toonde aan dat het Romeinse rijk actief was op het eiland. In die tijd werd de flora van het eiland over geëxploiteerd en dat begon een erosieproces dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit heeft er toe geleid dat het eiland wat kaal en dor aandoet.

Gavdos had tegen 900 na Christus ongeveer 8.000 inwoners. Tijdens het bewind van het Ottomaanse rijk op het eiland, dat duurde van 1665 tot 1895, stond Gavdos bekend als Gondzo. Gedurende deze periode nam de bevolking aanzienlijk af tot slechts 500 inwoners in 1882. Een verwijzing naar Saracenen op het eiland blijft bestaan: het strand Sarakiniko (“van de Saracenen”).

In de jaren dertig werd het eiland gebruikt als ballingsoord voor communisten; meer dan 250 mensen werden verbannen, waaronder leidende figuren van de Griekse beweging, zoals Markos Vafiadis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog evacueerden de geallieerde troepen enkele troepen naar Gavdos na de Duitse overwinning in de slag om Kreta.

Later vond de algemene fase van verstedelijking, die in de jaren zestig in andere delen van Griekenland begon, plaats in de jaren vijftig op Gavdos. In die periode ruilden de eilandbewoners hun land op Gavdos met ex-Turks land op Kreta, dat nu via de staat inwisselbaar was geworden. Toen ze zich op Kreta vestigden, creëerden ze een gemeenschap die bekend staat als Gavdiotika, die deel uitmaakt van de stad Paleochora.

Bron: All over Greece

Accommodatie tips op Gavdos

Gavdos Princess

Gavdos Princess is afgelegen gelegen op het eiland Gavdos en biedt een restaurant en accommodatie met eigen kookgelegenheid. In de openbare ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

Alle appartementen van Gavdos Princess hebben een terras met uitzicht op de Libische Zee, de bergen en de tuin, airconditioning en een kitchenette met kookplaten en een eettafel. Een zithoek, een tv en een badkamer met een douche zijn standaard aanwezig.

Het dichtstbijzijnde strand, restaurants en kleine supermarkten vind je op 3 km afstand. Er kan gratis een pendeldienst worden geregeld. Er is gratis eigen parkeergelegenheid op het terrein.

Akrogiali

Akrogiali ligt tegenover het strand en beschikt over een tuin en een privéstrand. Er is een terras en je kan gebruikmaken van gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Metochi

Metochi ligt in Sgoudiana en beschikt over een taverne en uitzicht op zee. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Alle kamers komen uit op een terras met uitzicht. Elke unit heeft een eigen badkamer met een bad of douche. De ramen zijn voorzien van insectengaas. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig. Ventilatoren zijn beschikbaar voor gasten.