Home » Chania » Chora Sfakion

Kreta’s wandelaarsparadijs Chora Sfakion

Het dorpje Chora Sfakion, aan de zuidkust van Kreta, is de plaats waar de actieve wandelaar moet zijn bij een bezoek aan Kreta. Door zijn ligging in de nabijheid van vele mooie kloven is Chora Sfakion de uitvalsbasis voor de wandelaar. Naast Kreta’s bekendste kloven, de Samariakloof en de Imbroskloof, kunnen vanuit Chora Sfakion nog vele andere minstens zo mooie kloven bedwongen worden. Zo vindt je  er o.a. de Aradenakloof,  van Loutro naar Aradena, de Agia Irini kloof en de Lissoskloof.  Maar behalve de wandelingen door een van deze kloven kan u vanuit Chora Sfakion ook een 100-kerken tocht maken of een wandelen naar Sweet water Beach, een van de stranden bij het dorp. Tip voor de echte wandelaars: het boek The High Mountains Of Crete van Loraine Wilson.

Chora Sfakion heeft ongeveer vijfhonderd inwoners maar elke dag komen er honderden, zo niet duizenden passanten langs. Het dorp is namelijk de aankomst haven voor de boten vanuit het eindpunt van de Samariakloof, Agia Roumeli. Na een lange tocht door deze kloof worden deze wandelaars weer met bussen naar hun vakantieverblijven terug gebracht. Het grote voordeel hiervan is dat er een zeer ruime hoeveelheid aan restaurants en tavernes te vinden is in Chora Sfakion, waar u ’s avonds als alle passanten het dorp weer hebben verlaten, heerlijk kan genieten van een authentieke Griekse maaltijd. U vindt in Chora Sfakion naast de al eerder genoemde restaurants en tavernes, een aantal toeristen winkeltjes, een postkantoor, een tankstation, een apotheek, een eerste hulp post, twee pinautomaten, drie bakkers, twee slagerijen en een ruime hoeveelheid aan mini-supermarktjes.

Stranden bij Chora Sfakion

Wilt u een dagje niet wandelen maar even een dagje genieten op het strand dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn, in en nabij, Chora Sfakion een aantal heerlijke kiezelstranden te vinden. Het strand van het dorp zelf heet Vrisi Beach (vrij vertaald bronnenstrand). Dit is het strand met de meeste voorzieningen zoals zonnebedden, parasols, een douche en een taverne. Het water is hier kristalhelder omdat er een aantal zoutwater bronnen in het water vloeien, zodat zoet- en zoutwater zich vermengen. Daarnaast is er het fraaie Ilingas strand op een kwartiertje van het dorp aan het eind van de Ilingaskloof, ook hier vindt uit U een taverne. Tot slot is er nog het naturisten strand Filaki. Op al deze stranden kan u heerlijk genieten van de zon en de zee.

Bezienswaardigheden in de buurt van Chora Sfakion

Wilt u meer van Kreta zien dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Met een huurauto bent u zo bij bijvoorbeeld het Arkadi klooster. Dit klooster geldt als het symbool van de Kretenzer vrijheidsstrijd. Het, in de vorm van een fort gebouwde, klooster telt o.a. een museum en een goed gerestaureerde kerk uit 1587. Een absolute aanrader als u uw bezoek aan Kreta wil verrijken met een stuk informatie over de Kretenzer geschiedenis!

Bent in mei in Chora Sfakion, dan is het interessant om eens een bezoek te brengen aan Frangokastello. Op een vochtige windstille dag ziet u hier een lange rij met schaduwen langs de kust lopen. Volgens de legende zijn dit de geesten van de gesneuvelde van een bloedige veldslag die hier in mei 1828 heeft plaats gevonden (de legende van de Drosoulites). Tevens vindt u in Frangokastello een fort, dat absoluut de moeite van een bezoekje waard is.

Accommodatietips:

Hotel Samaria

Hotel Samaria ligt aan de zee van Chora Sfakion, op slechts 10 meter van het strand. Het beschikt over een zonneterras en kamers met een balkon of patio. Er is gratis WiFi beschikbaar in alle ruimtes.

Alle accommodaties zijn voorzien van airconditioning en bieden direct uitzicht op de Libische Zee en de bergen of bezienswaardigheden. Ze beschikken over een satelliet-tv en een koelkast. Ze hebben ook een badkamer met een bad of een douche en gratis toiletartikelen.

U kunt uw dag beginnen met een Amerikaans of continentaal ontbijt in de eetzaal van het hotel. Er zijn ook een bar-restaurant en een snackbar.

Meer informatie: Kijk hier!

Livikon Hotel

LivikonHotel ligt in het centrum van Sfakia, op 5 minuten rijden van de stranden Iliggas en Ammoudi en biedt een taverne met uitzicht op zee. Alle kamers hebben een eigen balkon met uitzicht op de Libische Zee en gratis WiFi.

De uit stenen gebouwde accommodaties zijn voorzien van airconditioning en een televisie. Ze beschikken ook over een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Sommige kamers zijn uitgerust met een koelkast.

Er wordt dagelijks een continentaal, Engels en Amerikaans ontbijt geserveerd in de eetzaal van het hotel. In de stad Sfakia vindt u restaurants, cafés en supermarkten.

Meer informatie: Kijk hier!